Категорія
Новини
Дата

Підозра ексголові «Нафтогазу» Коболєву необґрунтована. ВАКС оголосив повний текст ухвали

Підозра колишньому голові НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву у справі «премій в «Нафтогазі» необґрунтована. Таке рішення прийняв суддя Вищого антикорупційного суду України, визнавши недоведеними всі твердження прокурора, повідомив адвокат Олексій Носов.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 30 січня було проголошено повний текст ухвали про відмову в обранні запобіжного заходу Андрію Коболєву, повідомив захисник.
  • Не встановлено жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню. Слідчий суддя зазначив, що всі перераховані прокурором ризики нівелюються самостійним та добровільним рішенням Коболєва повернутись з-за кордону.
  • Наглядова рада свідомо прийняла рішення про преміювання. Слідчий суддя встановив, що слідство триває з 2018 року. Станом на січень 2023 рік члени наглядової ради, в тому числі її голова не допитані. При цьому у своєму листі від 2018 року на адресу прем’єр-міністра вони повідомили, що рішення ухвалювали за рекомендацією Комітету з призначень та винагород на основі ретельного аналізу подібних судових перемог.
  • Слідчий суддя визнав твердження прокурора маніпулятивними. Йдеться про твердження, що більшість членів наглядової ради є іноземцями, а тому не володіють знаннями українського законодавства. Ці твердження суддя також визнав такими, що суперечать ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів в складі наглядових та контролюючих органів, зазначив Носов.
  • Обмеження, передбачені постановою КМУ №859, на дії голови правління НАК «Нафтогаз України» не поширювались. «Тому, що ця постанова регулює обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це субʼєктами, а не процедуру ініціювання такої премії іншими особами. А так як встановлення розміру премій голові правління належить до виключної компетенції наглядової ради, порушення вимог постанови не було», – зазначив адвокат.
  • Встановлення розміру винагороди є виключною компетенцією наглядової ради. Вказані повноваження визначені п. 10 ч. 2 ст. 71 ЗУ «Про акціонерні товариства» та пп. 7 п. 69 Статуту «Нафтогазу». За словами Носова, суд не встановив наявність у Коболєва повноважень, які б надавали йому можливість впливати на прийняття рішень щодо встановлення розміру його винагороди.
  • Одночасно суддя зазначив, що процес прийняття рішення про виплату премії голові правління НАК є багатоетапним та передбачає участь у ньому низки незалежних субʼєктів. Дії Коболєва є початковим і невизначальним етапом такого процесу, наголосив Носов.
  • «Висновок слідчого судді за результатами розгляду та оцінки доводів сторін: підозра, предʼявлена Андрію Коболєву, є необгрунтованою», – зазначив адвокат.
  • За його словами, прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення Вищого антикорупційного суду України ще до отримання повного тексту рішення.
  • «Тому тепер вже Апеляційна палата ВАКС повинна оцінити як наші доводи, так і висновки слідчого судді, та прийняти кінцеве рішення в питанні обрання запобіжного заходу», – наголосив Носов.

Контекст

У 2018 році «Нафтогаз» переміг російський «Газпром» у Стокгольмському арбітражі, як тоді писав Financial Times, у «чотирирічній епічній битві». «Газпром» вимагав від України компенсацію за розрив контракту на закупку газу у майже $80 млрд, або дві третини ВВП України на той час. Зустрічні вимоги України вдвічі скромніші – близько $40 млрд недоотриманого доходу за транзит російського газу. 

Результат спору – $4,6 млрд на користь України. $2,9 млрд Росія виплатила наприкінці 2019-го, решта – зарахована як оплата за спожитий, але не оплачений Україною російський газ.  

У квітні 2018-го наглядова рада «Нафтогазу» проголосувала за преміювання цихн співробітників у $46 млн, або 1% від суми виграшу, тобто від $4,6 млрд. Премія Коболєва – $22,4 млн, або 609,3 млн грн за середньорічним курсом 2018-го. 

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв, 44, майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру у розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня ВАКС відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн ексглави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні