Категорія
Новини
Дата

Суд відмовив в арешті ексголови «Нафтогазу» Коболєва. Прокурор САП оскаржить рішення

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн ексглави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. Відповідне рішення суд ухвалив у понеділок увечері, пише «Інтерфакс-України». Прокурор після ознайомлення з повним текстом рішення суду оскаржить це рішення в суді апеляційної інстанції.

Ключові факти

  • Клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваного Коболєва залишити без задоволення, заявив суддя. 
  • Постанова може бути оскаржена в апеляційній палаті ВАКС протягом пʼяти днів з моменту оголошення.
  • Прокурор САП не згоден із рішенням суду і вважає його «необґрунтованим та незаконним», повідомляє пресслужба прокуратури.
  • «Прокурор вважає рішення суду Незастосування запобіжного заходу може негативно вплинути на подальше розслідування. Крім того, існують ризики того, що підозрюваний може покинути країну або перешкоджати слідству», — йдеться в повідомленні.
  • Прокурор після ознайомлення з повним текстом рішення суду оскаржить це рішення в суді апеляційної інстанції.

Контекст

У 2018 році «Нафтогаз» переміг російський «Газпром» у Стокгольмському арбітражі, як тоді писав Financial Times, у «чотирирічній епічній битві». «Газпром» вимагав від України компенсацію за розрив контракту на закупівлю газу у майже $80 млрд, або дві третини ВВП України на той час. Зустрічні вимоги України вдвічі скромніші – близько $40 млрд недоотриманого доходу за транзит російського газу. 

Результат спору – $4,6 млрд на користь України. $2,9 млрд Росія виплатила наприкінці 2019-го, решта – зарахована як оплата за спожитий, але не оплачений Україною російський газ.  

У квітні 2018-го Наглядова рада «Нафтогазу» проголосувала за преміювання цих співробітників у $46 млн, або 1% від суми виграшу, тобто від $4,6 млрд. Премія Коболєва – $22,4 млн, або 609,3 млн грн за середньорічним курсом 2018-го. 

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру у розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн, йдеться у релізі НАБУ. При цьому Бюро не вказує, де саме прописаний цей норматив.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні