Категорія
Новини
Дата

Коболєву повідомили про підозру за премії в «Нафтогазі». Він заявив, що не збирається ховатися

​​Ексголові НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву повідомили про підозру, йдеться у повідомленні НАБУ. Слідство вважає, що Коболєв незаконно сам себе преміював на понад 229 млн грн протягом 2018 року. Ексочільник «Нафтогазу» у коментарі Forbes підтвердив, що отримав повідомлення про підозру і заявив, що не збирається ховатися.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Саме Коболєв ініціював розгляд наглядовою радою компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, заявляють в НАБУ. Також слідство вважає, що він сам встановив собі розмір премії у $10 млн.
  • На думку слідства, Коболєв свідомо приховав від членів комітету з призначень та винагород і наглядової ради компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік.
  • У НАБУ і САП зауважили, що протягом 2018–2021 років службові особи НАК «Нафтогаз України» не сприяли розслідуванню, «ховаючи від слідства документи та матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину».
  • «Я не збираюсь нікуди ховатися чи тікати», – сказав Forbes Андрій Коболєв. Він перебував за кордоном, там дізнався про підготовку підозри і повернувся до України, щоб поспілкуватися зі слідством і довести свою правоту в суді, розповів ексочільник «Нафтогазу».
  • «Справа базується на політичному замовленні. Мені дивно, що її зараз підняли», – додав він.
  • Коболєв підтвердив, що отримав повідомлення про підозру. «Я перебував у Києві, переміщувався містом, працював за своїм звичайним графіком. Мене зупинили в автівці і повідомили про підозру. Я її взяв, розписався», – сказав він.

Контекст

У 2018 році Коболєв отримав премію в $7,9 млн, а комерційний директор компанії Юрій Вітренко – $6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з «Газпромом» за транзитним контрактом, за даними «Дзеркала тижня». В коментарі Forbes Вітренко назвав інформацію про розмір своє премії некоректною. «Я отримав менше», – сказав він, не уточнивши коректну цифру. Загалом премії були виплачені 41 співробітнику «Нафтогазу».

Пʼять членів правління та 15 директорів НАК «Нафтогаз України» отримали 911 млн грн виплат за підсумками 2021 року. Такі дані містяться у річному звіті компанії, оприлюдненому 18 травня. У «Нафтогазі» уточнили, що 37% від загального розміру компенсації отримав колишній очільник компанії Коболєв.

Держаудитслужба заявляла, що Коболєв отримав 228 млн грн премії у порушення постанови уряду. Однак «Нафтогаз» звернувся до суду з проханням визнати протиправною і скасувати цю вимогу.

В інтервʼю Liga.net Коболєв заявляв, що керівництво «Нафтогазу» отримало багатомільйонні премії в 2020 році за виконані перед держбюджетом зобовʼязання щодо відрахувань податків та частини прибутку. За його словами, кожен з директорів і членів правління НАК отримав премії в межах максимально дозволеного ліміту, який прописаний в контракті кожного співробітника «Нафтогазу».

Коболєв навесні 2021 року був достроково звільнений з посади глави «Нафтогазу», яку обіймав сім років. На посаді в НАК його змінив колишній друг Юрій Вітренко.

В інтервʼю Forbes Коболєв заявляв, що «Нафтогаз» виплатив йому основну суму бонусу, але не всю

1 лютого 2022 року співробітники ДБР обшукали будинок Коболєва. Підставою стало нібито мирне врегулювання проблеми «газу Жеваго». Сам Коболєв повʼязував спроби переслідування, обшуків та залякування виключно з «бажанням створити димову завісу, перекласти відповідальність за провали у «Нафтогазі» після звільнення на попередників». За його словами, після знищення корпоративного управління у 2021 році «Нафтогаз» «плавно перетворюється на банкрута, знову просить гроші з держбюджету».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні