Категорія
Новини
Дата

Після трансферу Мудрика у «Челсі» Ахметов заявив, що виділить 1 млрд грн захисникам Маріуполя і сімʼям загиблих воїнів

Бізнесмен Рінат Ахметов оголосив про запуск проєкту «Серце «Азовсталі», в межах якого виділить 1 млрд грн допомоги захисникам Маріуполя та сім’ям загиблих воїнів. Про це йдеться у заяві найбагатшої людини України на сайті групи SCM.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Про запуск проєкту «Серце «Азовсталі» Рінат Ахметов оголосив через день після трансферу футболіста ФК «Шахтар» Михайла Мудрика в лондонський «Челсі». 
  • «… Я переконаний, що ми переможемо. І зіграємо товариський матч із «Челсі» на «Донбас Арені» в українському Донецьку. Ми маємо робити все можливе, щоби наблизити цей день», – заявив бізнесмен.
  • «Саме тому я ухвалив рішення про запуск проєкту «Серце «Азовсталі» – для допомоги захисникам Маріуполя та сім’ям загиблих воїнів. Їхній подвиг не має аналогів у сучасній історії. Саме завдяки їм, їхній жертовності та мужності в стримуванні ворога в перші місяці війни всі ми сьогодні відчуваємо неминучість Перемоги України», – йдеться у заяві Ахметова.
  • Ці кошти планується спрямувати на різні потреби – від лікування, психологічної допомоги, протезування до реалізації цільових запитів. 
  • «Для дотримання принципів прозорості буде сформовано професійну, незалежну команду, яка взаємодіятиме із захисниками «Азовсталі», їхніми сім’ями, патронажними службами, волонтерами», – наголосив бізнесмен.

Контекст

15 січня стало відомо, що донецький «Шахтар» продав Михайла Мудрика у лондонський «Челсі». Загалом клуб Ахметова отримає за футболіста €100 млн.

На початку повномасштабної війни Рінат Ахметов дав зрозуміти гендиректору футбольного клубу «Шахтар» Сергію Палкіну, що йому зараз не до футболу, а менеджмент має самостійно вирішувати проблеми. Зокрема й фінансові. За останні два десятиліття збитки клубу склали $901 млн, порахували у Центрі економічної стратегії. Тепер клуб має стати самоокупним. 

Протягом кількох місяців Ахметов узагалі не цікавився клубом. «Усі звикли, що день акціонера умовно ділиться так: 50% часу він займається футболом, а бізнесом – 10%», – каже співрозмовник у керівництві SCM. Війна все змінила. 

Відлучення досить дорого коштувало Ахметову. Палкін оцінює недоотриманий дохід від продажу легіонерів мінімум у €50 млн. У червні ФІФА дозволила іноземним тренерам та гравцям на рік зупинити свої контракти з українськими клубами. Ізраїльтянин Манор Соломон, бразильці Тете, Вінісіус і Марлон пішли грати в європейські клуби на правах оренди. «Навесні французький «Ліон» готовий був заплатити за трансфер Тете близько €20 млн, але після циркуляру ФІФА відмовився», – каже топменеджер SCM.

На його думку, у недоотриманих прибутках є і прорахунок керівництва «Шахтаря». «Менеджмент звик погоджувати трансфери з акціонером і не встиг швидко зорієнтуватися, щоб продати всіх легіонерів до активізації циркуляра ФІФА», – каже він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні