«Шахтар» продав футболіста Мудрика у лондонський «Челсі» /chelseafc.com
Категорія
Новини
Дата

«Шахтар» продав футболіста Мудрика у «Челсі» за рекордні €100 млн. Що відбувалося з клубом Ахметова останній рік

«Шахтар» продав футболіста Мудрика у лондонський «Челсі» Фото chelseafc.com

Донецький «Шахтар» Ріната Ахметова продав футболіста Михайла Мудрика у лондонський «Челсі». Загалом клуб Ахметова отримає за футболіста €100 млн. Про це повідомив у Facebook гендиректор донецького клубу Сергій Палкін та йдеться на офіційному сайті «Челсі».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Клуб отримає €70 млн та ще €30 млн як бонуси, написав Палкін. За його словами, це рекордна угода в історії українського футболу.
  • Михайлу Мудрику 22 роки, він грав на позиції півзахисника «Шахтаря» та збірної України. Мудрик приєднався до академії донецького «Шахтаря» у 2016 році. Грав у київському «Арсеналі» та чернігівській «Десні». У сезоні 2021–2022 забив два голи та зробив сім результативних передач в 11 матчах чемпіонату.
  • «Маю подвійні почуття: для того щоб вигравати європейські трофеї, я таких футболістів, як Мудрик, повинен запрошувати до нашого клубу, до нашого українського чемпіонату, а не проводжати їх до найкращих чемпіонатів і найкращих клубів світу», – прокоментував трансфер власник ФК «Шахтар» Рінат Ахметов.
  • Попередній трансферний рекорд для чемпіонату України також належить «Шахтарю». У 2018-му бразилець Фред перейшов до «Манчестер Юнайтед» за €59 млн.
  • Найдорожчий трансфер українського футболіста належить Андрію Шевченку – €43,88 млн (трансфер з «Мілану» в «Челсі»). У 2022 році учасника списку Forbes «30 до 30» Олександра Зінченка продали за €35 млн (з «Манчестер Сіті» до «Арсеналу»). А у 2017-му «Боруссія Дортмунд» заплатила близько €25 млн за Андрія Ярмоленка.

Контекст

На початку повномасштабної війни Рінат Ахметов дав зрозуміти гендиректору футбольного клубу «Шахтар» Сергію Палкіну, що йому зараз не до футболу, а менеджмент має самостійно вирышувати проблеми. Зокрема й фінансові. За останні два десятиліття збитки клубу склали $901 млн, порахували у Центрі економічної стратегії. Тепер клуб має стати самоокупним. 

Протягом кількох місяців Ахметов узагалі не цікавився клубом. «Усі звикли, що день акціонера умовно ділиться так: 50% часу він займається футболом, а бізнесом – 10%», – каже співрозмовник у керівництві SCM. Війна все змінила. 

Відлучення досить дорого коштувало Ахметову. Палкін оцінює недоотриманий дохід від продажу легіонерів мінімум у €50 млн. У червні ФІФА дозволила іноземним тренерам та гравцям на рік зупинити свої контракти з українськими клубами. Ізраїльтянин Манор Соломон, бразильці Тете, Вінісіус і Марлон пішли грати в європейські клуби на правах оренди. «Навесні французький «Ліон» готовий був заплатити за трансфер Тете близько €20 млн, але після циркуляру ФІФА відмовився», – каже топменеджер SCM.

На його думку, у недоотриманих прибутках є і прорахунок керівництва «Шахтаря». «Менеджмент звик погоджувати трансфери з акціонером і не встиг швидко зорієнтуватися, щоб продати всіх легіонерів до активізації циркуляра ФІФА», – каже він. 

Окрім трансферів, триматися на плаву «Шахтарю» дозволяє успішний виступ у єврокубках. Переважно з українцями у складі клуб заробив €42 млн і навесні 2023‑го продовжить виступ у другому за рангом євротурнірі – Лізі Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні