Категорія
Новини
Дата

Податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грн платежів за участь у схемі дропів. Він віддав свою карту в користування шахраям

2 хв читання

Державна податкова служба нарахувала громадянину 2,3 млн грн податків через участь у схемі з дропами – це люди, що оформлюють банківську карту і віддають шахраям. Заробляють «дропи» на цьому в середньому $100. Про мільйонне донарахування ідеться в документах податкової, з якими ознайомився Forbes.

«Дропи», або «грошові мули» – це ті, хто продає свої персональні дані та дозволяє відкрити рахунки на своє ім’я. У такий спосіб злочинці ховають гроші від податкової, фінмоніторингу і правоохоронців, адже розбивають грошові потоки на малі платежі, які ідуть через таких «дропів».  

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • Під час перевірки податкова встановила, що вказаний громадянин у 2023 році одержав на банківський рахунок майже 9,5 млн грн. Такі суми вважаються доходом фізосіб і оподатковуються ПДФО (18%) та військовим збором (1,5%), вказують у ДПС. 
  • За результатами перевірки податкова нарахувала чоловіку 2,3 млн грошових зобов’язань – несплачені податки плюс штраф. 
  • Також у документах ДПС ідеться про іще одну громадянку, через яку, як вказує податкова, провели 2 млн грн. Їй ДПС нарахувала 500 000 грн. Фактично ж ці люди не отримували вказані кошти, а просто надавали свій рахунок для їх зберігання і надсилання далі по ланцюжку схеми.
  • Цей кейс демонструє ще один ризик для тих, хто продає свої персональні дані. Раніше йшлось про те, що через участь у таких схемах банки можуть вносити «дропів» у чорні списки, також вони матимуть проблеми з працевлаштуванням. Про це казав заступник голови НБУ Дмитро Олійник наприкінці травня. Тепер же громадяни ризикують отримати великі штрафи від податкової. 
  • Forbes звернувся до голови податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева із запитанням, чи не виглядає ця історія так, що покарання отримують прості виконавці, які часто і не знають про мету використання їхніх даних, тоді як організаторів схем не карають.
  • «Нацбанк дуже глибоко перевіряє такі операції, які не можуть вчинятися без сприяння або навіть організації відповідних фінансових установ, – заявив депутат. – Відповідно, для організаторів наслідки є набагато суворішими». 
  • Також Гетманцев додав, що «дропами» частіше за все стають студенти та пенсіонери (Про це також раніше казали в НБУ – Forbes), але через них ідуть величезні потоки коштів, що використовуються для платежів за наркотики, нелегальну горілку, тютюн і навіть зброю. «Людина, яка передає свою картку для платежів третім особам, вчиняє порушення, за яке передбачається відповідальність, – наголосив нардеп. – Вона невідворотна». 

Контекст 

Наприкінці травня про схеми з «дропами» розповіли в Національному банку. Як зазначили голова НБУ Андрій Пишний і його заступник Дмитро Олійник, через сотні тисяч невеликих платежів між тисячами таких банківських карт злочинці приховують фінансові операції, які використовуються для нелегальної діяльності, як-от контрабанда, торгівля наркотиками, зброєю, в «чорному» ігорному бізнесі тощо. 

Через це НБУ анонсував обмеження на кількість вихідних переказів з банківських карт. Робочий варіант – не більш ніж 30 переказів на місяць та ліміт у 100 00 грн. У такий спосіб регулятор хоче поки ускладнити роботу схем з «дропами», а для її нейтралізації готує зміни до законодавства. 

Детально про ці схеми й ідею Нацбанку з обмеженням платежів читайте в матеріалі Forbes

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд