Категорія
Новини
Дата

Податковий комітет Верховної Ради підтримав оновлений законопроєкт про реформу БЕБ

1 хв читання

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав законопроєкт про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ) до другого читання, повідомив заступник голови комітету Ярослав Железняк. За документ проголосували 20 членів комітету.

Перезавантаження БЕБ – одна з вимог меморандуму про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом. МВФ очікує, що перезавантаження БЕБ почнеться не пізніше кінця червня.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Железняка, нову і фінальну версію законопроекту про реформу БЕБ комітет розглядав весь вечір 19 червня та ніч із важкими багатосторонніми перемовинами.
  • Депутат заявив, що редакція закону зараз відповідає вимогам міжнародних партнерів, бізнесу і громадськості.

Згідно з положеннями законопроєкту:

  • нового голову має обирати комісія з шести членів, де половина – міжнародні експерти з правом вирішального голосу;
  • переатестацію проводить комісія, де шість від новообраного директора БЕБ і шість від міжнародних партнерів, але за пропозицією українського бізнес-середовища;
  • три наступні роки будуть працювати кадрові комісії: шість від БЕБ, шість від партнерів за пропозицією українського бізнесу;
  • гарантовано незалежність директора БЕБ на рівні НАБУ/САП/НАЗК.

«Вже сьогодні буде голосування. $3 млрд для України залежить від цього», – написав нардеп.

Контекст

21 лютого Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт №10439 про реформу БЕБ, попри позицію та домовленості влади з бізнесом. Представники бізнесу раніше розкритикували цей законопроєкт і підтримали альтернативний – №10439-2.

Проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії. Громадський рух «Маніфест 42» заявляв, що урядові законопроєкти №10439 та №10440 про реформу БЕБ подані до Верховної Ради без фінального погодження й врахування зауважень, надісланих від бізнес-асоціацій.

11 квітня Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10439 про перезавантаження БЕБ

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд