Категорія
Новини
Дата

Загроза перезавантаження БЕБ. Бізнес вказав депутатам на невраховані пропозиції

Європейська Бізнес Асоціація закликає народних депутатів врахувати пропозиції бізнесу у законопроєкті про перезавантаження Бюро економічної безпеки, йдеться у заяві обʼєднання. Минулого тижня Рада попри критику з боку бізнесу підтримала урядовий законопроект №10439 у першому читанні.

Ключові факти 

  • ЕВА зазначає, що у законопроєкті залишились неврахованими важливі пропозиції, які, на думку бізнесу, ставлять під загрозу перезавантаження БЕБ.  

Зокрема, в урядовому законопроєкті відсутні: 

  1. чітка процедура переатестації всіх кадрів; 
  2. включення міжнародних експертів до кадрової комісії з переатестації всіх поточних співробітників БЕБ та комісії з відбору нових працівників БЕБ;
  3. посилення аналітичної функції Бюро шляхом надання безоплатного доступу для БЕБ до існуючих державних інформаційних систем;
  4. встановлення критеріїв ефективності роботи оновленого Бюро економічної безпеки та їхнього постійного контролю;
  5. надання права кадровій комісії під час переатестації кадрів керуватися обґрунтованим сумнівом, який базується на фактах, документах тощо – під час перевірки доброчесності кандидата. 

На думку бізнесу, неврахування цих пропозицій несе значний ризик збереження кадрів, що не відповідають принципам доброчесності та повторного невдалого запуску роботи Бюро економічної безпеки.

Одночасно з перезавантаженням БЕБ бізнес також вимагає внести зміни до Кримінального процесуального Кодексу України щодо:

  1. впровадження стандартів прокурорської діяльності;
  2. обмеження повноважень Національної поліції та БЕБ в частині надання доручень оперуповноваженим СБУ;
  3. забезпечення можливості оскарження слідчому судді будь-яких дій чи бездіяльності, в тому числі рішень слідчого, дізнавача, прокурора, прийняті за будь-якої процесуальної дії;
  4. заборони повторного відкриття провадження з тих самих підстав після позитивного рішення для бізнесу внаслідок оскарження попередніх дій правоохоронних органів; 
  5. відповідального зберігання та негайного повернення власникам арештованого майна після рішення суду;
  6. обрання обґрунтованого та співмірного рівня застави та запобіжних заходів;
  7. заборони вилучення матеріальних цінностей, які не зазначені в ухвалі слідчого судді;
  8. дозволу вилучення «критично важливого майна» (засоби праці, що є складовою господарської діяльності) тільки з виключних підстав;
  9. покладення на слідчих суддів обов’язку перевірки дотримання органом досудового розслідування вимог підслідності;
  10. повернення строків досудового розслідування та процедури їхнього продовження у фактових кримінальних провадженнях, за виключенням тяжких та особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності НАБУ.

Контекст

Під час підсумкової конференції наприкінці минулого року питання про перезавантаження БЕБ під особистий контроль взяв президент Володимир Зеленський. 

Також це одна з ключових тем Ради підприємців, яку створила РНБО після низки скандалів щодо тиску правоохоронців на бізнес.

21 лютого Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт №10439 про реформу БЕБ, попри позицію та домовленості влади з бізнесом. Представники бізнесу раніше розкритикували цей законопроєкт і підтримали альтернативний – №10439-2.

Проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії. Громадський рух «Маніфест 42» заявляв, що урядові законопроєкти №10439 та №10440 про реформу БЕБ подані до Верховної Ради без фінального погодження й врахування зауважень, надісланих від бізнес-асоціацій.

11 квітня Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10439 про перезавантаження БЕБ

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні