Категорія
Новини
Дата

Половина танкерів припинила перевезення російської нафти після запровадження санкцій – Bloomberg

Із 50 танкерів, які підпали під санкції США з 10 жовтня 2023 року, близько половини припинили транспортування нафти з Росії. Це свідчить про те, що посилення обмежень дає змогу тиснути на Москву, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Після запровадження санкцій обмежень вантаж забрали 18 танкерів, з яких девʼять були човниковими. Ще стільки ж отримували паливо у звичному режимі. Ще сім танкерів простоювали до їхнього включення до списку санкцій. 21 танкер не завантажував паливо.
  • У період з 10 по 12 грудня до списку санкцій внесли вісім суден. Ще 24 танкери підпали під санкції 20 грудня, коли США ввели обмеження проти Sun Ship Management, яка управляє переданими нафтовими танкерами «Совкомфлоту». 
  • 18 січня під санкції потрапила Hennesea Holdings Ltd., що базується в ОАЕ, яка володіє 18 суднами. 
  • 8 лютого обмеження запровадили проти 50-го танкера ліберійської фірми NS Leader Shipping Incorporated.
  • За останні два місяці 14 танкерів, які перевозили нафту сорту Sokol до Індії, або дрейфували, або стояли на якорі у водах на схід від Сінгапуру, зазначає видання. Майже половина з них розгорнулися, не діставшись пункту призначення. 
  • Крім того, посилення санкцій призвело до того, що від торгівлі російською нафтою відмовилися грецькі танкери.

Контекст

У січні повідомлялося, що танкери, завантажені 10 млн барелів російської сирої нафти сорту Sokol, застрягли біля берегів Південної Кореї через санкції США та проблеми з оплатою.

Постачання нафти Sokol Індійській нафтовій корпорації (IOC) було затримано через проблеми з оплатою, що змусило найбільший нафтопереробний завод Індії використовувати свої запаси і купувати більше нафти на Близькому Сході.

Доходи Росії від експорту нафти у грудні впали до шестимісячного мінімуму. Розслідування США щодо дотримання санкцій трейдерами та власниками суден посилило тиск на російську нафту, свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства.

Протягом кількох місяців Росія успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти покупцям у Китаї, Індії, Туреччині та Латинській Америці. Проте в останні місяці США посилили моніторинг дотримання обмежень, націлившись на пов’язаних з Росією трейдерів і судновласників за порушення порогу.

Доходи від видобутку та експорту нафти – головне джерело коштів для бюджету російського уряду, який обтяжений величезними витратами на війну в Україні та необхідністю підтримувати соціальні витрати перед президентськими виборами в березні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні