танкер нафта /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Найсерйозніший збій в експорті. Через санкції Росія не може продати 10 млн барелів нафти, які застрягли на танкерах – Reuters

Getty Images

Більше дюжини танкерів, завантажених 10 млн барелів російської сирої нафти сорту «Сокол», застрягли біля берегів Південної Кореї. Нафта досі не продана через санкції США та проблеми з оплатою, пише Reuters із посиланням на два джерела, дані трейдерів та відстеження суден.

Ключові 

  • Труднощі з продажем нафти «Сокол» є однією з найсерйозніших проблем, з якими зіткнулася Москва з того часу, як Захід ввів санкції, і один з найсерйозніших збоїв в експорті російської нафти за два роки.
  • Минулого року США ввели санкції щодо кількох суден та компаній, які займалися транспортуванням «Сокола».
  • За даними LSEG, Kpler і трейдерів, станом на пʼятницю 14 суден із «Соколом» застрягли в південнокорейському порту Йосу, у тому числі 11 суден типу «Афрамакс» і три дуже великі танкери сирої нафти.
  • Обсяг, що зберігається в танкерах, відповідає 45-денному видобутку проєкту «Сахалін-1». Середній видобуток становить 220 000 барелів на добу.
  • Постачання «Сокола» Індійській нафтовій корпорації (IOC) було затримано через проблеми з оплатою, що змусило найбільший нафтопереробний завод Індії використовувати свої запаси і купувати більше нафти на Близькому Сході.
  • Джерело повідомило, що компанія не очікує на отримання будь-яких партій «Сокола» найближчим часом через розбіжності з приводу того, яка валюта використовуватиметься для оплати.
  • IOC є єдиним державним нафтопереробним заводом, який має річну угоду на купівлю різних російських сортів, включаючи «Сокол», у російської нафтової компанії «Роснефть».

Контекст

Доходи Росії від експорту нафти у грудні впали до шестимісячного мінімуму. Розслідування США щодо дотримання санкцій трейдерами та власниками суден посилило тиск на російську нафту, свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Протягом кількох місяців Росія успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти покупцям у Китаї, Індії, Туреччині та Латинській Америці. Проте в останні місяці США посилили моніторинг дотримання обмежень, націлившись на пов’язаних з Росією трейдерів та судновласників за порушення порогу.

Доходи від видобутку та експорту нафти – головне джерело коштів для бюджету російського уряду, який обтяжений величезними витратами на війну в Україні та необхідністю підтримувати соціальні витрати перед президентськими виборами в березні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні