Категорія
Новини
Дата

Польські фермери оголосили блокаду кордону з Україною до 3 лютого

1 хв читання

Польські аграрії 4 січня відновили блокаду руху вантажівок поблизу пункту пропуску «Медика – Шегині». Попередньо вона триватиме до 3 лютого. Про це на брифінгу в Медиці повідомив лідер організації аграріїв «Підкарпатське обмануте село» Роман Кондрув, пише «Укрінформ».

Ключові факти

  • Аграрії вимагають підписання двосторонньої угоди між міністерством і фермерами, яка має стати гарантією виконання їхніх вимог.
  • «Якщо така угода буде підписана, то протест буде призупинено якомога швидше», – заявив Кондрув. 
  • Він повідомив, що протестувальники пропускатимуть по три фури за годину. Поза чергою пропускатимуться вантажівки з військовою і гуманітарною допомогою, вибухонебезпечні речовини та продукти, які швидко псуються.

Контекст

Про відновлення блокади на кордоні польські фермери повідомили 3 січня. 

Польські фермери розпочали протест 23 листопада, а 24 грудня призупинили його після приїзду до Медики міністра сільського господарства Чеслава Секерського. Тоді він запевнив, що вимоги фермерів будуть виконані. Зокрема, вони вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи, а також залишення сільськогосподарського податку без змін.

27 грудня польський премʼєр Дональд Туск зазначив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Він заявив, що обговорить питання блокування кордону далекобійниками з президентом України Володимиром Зеленським під час свого візиту до Києва.

Напередодні Туск заявив, що переконуватиме польських протестувальників не використовувати блокаду українського кордону як метод захисту своїх інтересів, повідомило PAP. Він також запевнив, що розуміє інтереси польських перевізників та фермерів і нагадав, що блокада з боку фермерів була призупинена після візиту міністра сільського господарства.

«Я повинен вивчити причини, чому… деякі фермери вирішили повернутися до блокади кордону», – зазначив Туск. Він додав, що хотів би зʼясувати, чому «ця довіра була такою короткою».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні