Категорія
Новини
Дата

Польща близька до припинення блокади кордону з Україною – премʼєр Дональд Туск

Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Про це сказав польський премʼєр Дональд Туск на пресконференції 27 грудня, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Я не думаю, що ми досягнемо того максимуму, якого хочуть далекобійники, але здається, що те, що може бути досягнуто, дозволить нам зняти емоції і зняти блокаду на кордоні», – заявив Туск.
  • Він наголосив, що зробить все можливе, щоб полегшити життя і долю польських далекобійників.
  • За словами премʼєра Польщі, чинні правила щодо дозволів для українських водіїв діятимуть до червня 2024 року. Однак наголосив, що інші питання можуть бути вирішені на «операційному рівні». 
  • Туск заявив, що обговорить питання блокування кордону далекобійниками з президентом України Володимиром Зеленським під час свого візиту до Києва.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП «Угринів – Долгобичув» почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські протестувальники розблокували рух вантажівок на найбільшому пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», а вже 18 грудня знову його заблокували.

23 грудня польські фермери припинили блокаду пункту пропуску «Шегині-Медика». 

24 грудня польські перевізники посилили блокування на трьох переходах українсько-польського кордону на Різдво. Страйкарі пропускають лише по одній комерційній вантажівці кожні три години.

Раніше Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні