Категорія
Новини
Дата

«Півтора року рабства». Економіст порахував, скільки доведеться працювати кожному росіянину, щоб сплатити за війну

Від 13 до 20 місяців доведеться безкоштовно працювати росіянам, щоб виплатити Україні репарації за війну, підрахував Євген Дубогриз, асоційований експерт Case Україна

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Перші два тижні війни коштували Україні понад $100 млрд економічних втрат, повідомив радник Президента України Олег Устенко. Отже, один день війни коштує $7,5 млрд.

Росія зобов'язана буде компенсувати ці й втрати, що тривають, репараціями.

Ключові факти:

  • У Росії на кінець III кварталу 2021 року було 72,2 млн працездатного населення.
  • Середня брутто-зарплата у Росії, теж наприкінці III кварталу 2021-го – 54 700 рублів. Після податків (13% податку на доходи фізосіб) на руки росіянин отримує 48 400 рублів на місяць.
  • Медіанна зарплата менша у півтора раза – 32 400 рублів, або 28 700 на руки.
  • Курс рубля до долара зараз 154 рублі за долар. У найближчі тижні, з урахуванням санкцій, обмежень та паніки, вартість долара сягне мінімум до 200 рублів.

Що дають ці дані?

Прогнозна середня місячна зарплата у Росії – 48 400 розділити на 200 – $242 на місяць. Це оптимістична оцінка: добре оплачуваний середній клас Росії масово залишається без роботи через санкції та вихід західних корпорацій.

За цими розрахунками, один день війни коштує середньому працездатному росіянину в $104 ($7,5 млрд. поділити на 72,2 млн. працездатних громадян). Це 43% його середньої місячної зарплати.

Сімнадцять днів війни (стільки вже минуло з її початку) – це $1766 на кожного працездатного громадянина Росії або більше семи місяців безплатної роботи на виплату репарацій.

Ще два тижні війни – стільки, як мінімум, знадобиться на виведення військ, навіть якщо росіяни наполягатимуть на її закінченні прямо зараз. Тоді сума досягне $3200, або 13 місяців безкоштовної роботи на кожного.

Якщо брати не середню, а медіанну зарплату, то виходить не 13, а 20 місяців. Понад півтора року, які середній росіянин повинен буде відпрацювати безкоштовно у якості трудової повинності за підтримку режиму та війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні