Категорія
Новини
Дата

«Півтора року рабства». Економіст порахував, скільки доведеться працювати кожному росіянину, щоб сплатити за війну

1 хв читання

Від 13 до 20 місяців доведеться безкоштовно працювати росіянам, щоб виплатити Україні репарації за війну, підрахував Євген Дубогриз, асоційований експерт Case Україна

Перші два тижні війни коштували Україні понад $100 млрд економічних втрат, повідомив радник Президента України Олег Устенко. Отже, один день війни коштує $7,5 млрд.

Росія зобов'язана буде компенсувати ці й втрати, що тривають, репараціями.

Ключові факти:

  • У Росії на кінець III кварталу 2021 року було 72,2 млн працездатного населення.
  • Середня брутто-зарплата у Росії, теж наприкінці III кварталу 2021-го – 54 700 рублів. Після податків (13% податку на доходи фізосіб) на руки росіянин отримує 48 400 рублів на місяць.
  • Медіанна зарплата менша у півтора раза – 32 400 рублів, або 28 700 на руки.
  • Курс рубля до долара зараз 154 рублі за долар. У найближчі тижні, з урахуванням санкцій, обмежень та паніки, вартість долара сягне мінімум до 200 рублів.

Що дають ці дані?

Прогнозна середня місячна зарплата у Росії – 48 400 розділити на 200 – $242 на місяць. Це оптимістична оцінка: добре оплачуваний середній клас Росії масово залишається без роботи через санкції та вихід західних корпорацій.

За цими розрахунками, один день війни коштує середньому працездатному росіянину в $104 ($7,5 млрд. поділити на 72,2 млн. працездатних громадян). Це 43% його середньої місячної зарплати.

Сімнадцять днів війни (стільки вже минуло з її початку) – це $1766 на кожного працездатного громадянина Росії або більше семи місяців безплатної роботи на виплату репарацій.

Ще два тижні війни – стільки, як мінімум, знадобиться на виведення військ, навіть якщо росіяни наполягатимуть на її закінченні прямо зараз. Тоді сума досягне $3200, або 13 місяців безкоштовної роботи на кожного.

Якщо брати не середню, а медіанну зарплату, то виходить не 13, а 20 місяців. Понад півтора року, які середній росіянин повинен буде відпрацювати безкоштовно у якості трудової повинності за підтримку режиму та війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні