Категорія
Новини
Дата

Понад половина компаній не зможуть компенсувати підвищення військового збору працівникам – опитування ЕВА

2 хв читання

У випадку підвищення військового збору до 3% або 5% більше половини (55%) опитаних компаній не зможуть компенсувати цю різницю своїм працівникам, йдеться в експрес-опитуванні Європейської Бізнес Асоціації серед членських компаній. Відповідно, це призведе до зниження реального доходу людей.  

Зміни можуть вступити в силу у разі прийняття законопроєктів №11416-д про особливості оподаткування у період дії воєнного стану та №12000 про державний бюджет на 2025 рік.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із опитуванням, у випадку зростання військового збору до 3% повністю компенсувати різницю при найближчому перегляді заробітних плат готові 15% компаній, частково – 14%. Інші 7% розглядають варіант повної компенсації за рахунок введення надбавки до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан.
  • При зростанні військового збору до 5% повністю готові компенсувати зниження реального доходу працівників дещо менше компаній – 14%, а частково – 13%. І 6% готові повністю компенсувати надбавкою до кінця року, в якому буде скасовано воєнний стан. Інші компанії розглядають різні підходи до компенсації або ще не прийняли відповідне рішення.
  • За оцінкою 58% опитаних компаній, підвищення бази нарахування ЄСВ у розмірі 22% з 15 до 20 розмірів мінімальної заробітної плати (стосуватиметься заробітних плат до 160 000 грн) суттєво вплине на витрати компанії.
  • 56% опитаних компаній планують скорочувати інші важливі для функціонування компанії витрати у разі збільшення податкового навантаження – потенційне зростання ПДВ, військового збору, ЄСВ.
  • Для 11% компаній таке підвищення може призвести до часткового скорочення виробництва чи бізнесу.
  • До ідеї підвищення ставки ПДВ бізнес також ставиться насторожено, адже вважає, що це може стимулювати контрабанду та незаконну торгівлю. 
  • Як альтернативу тотальному підвищенню ПДВ, бізнес підтримує пропозицію оподаткувати ПДВ імпортні операції з товарами до 500 євро у супроводжуваному багажі та до 150 євро для поштових та експрес-відправлень, які наразі звільнені від оподаткування.
  • ЕВА вкотре звертає увагу на невикористаний фіскальний потенціал тіньового сектору економіки.

Контекст

Експрес-опитування проводилось з 1 до 3 жовтня серед членських компаній Європейської Бізнес Асоціації. Учасники опитування – 71 компанія з різних галузей економіки. Серед учасників, міжнародні компанії – 79%, українські компанії – 21%; 48% – великі підприємства, 44% – середні та 8% – малі.  

17 вересня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №11416-д про підвищення податків у першому читанні. Напередодні до тексту законопроєкту повернули норму про підвищення податку на банки. Також документ містить норму про встановлення ставки податку на прибуток для небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%.

Проєкт закону передбачає підвищення військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5%, встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи; встановлення ВЗ для ФОП – платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної ЗП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд