Популярні гірськолижні курорти Європи підняли ціни. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Популярні гірськолижні курорти Європи підняли ціни. Як енергетична криза вплинула на ринок

Популярні гірськолижні курорти Європи підняли ціни. Фото Shutterstock

Два десятки популярних гірськолижних курортів Європи підняли ціни щонайменше на 10% на цей сезон. Енергетична криза означає, що катання на лижах цієї зими буде холоднішим, повільнішим і дорожчим, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Французький курорт Аворіаз в Альпах вперше за два роки підвищив ціни на скі-пас. У Валь-Торансі, ще одному французькому курорті, опалення лижних підйомників тепер автоматично вимикається, якщо двері відкриті. Ліфти у швейцарському Саас-Фе працюють повільніше, щоб заощадити енергію.
  • Ціни зростають по всій Європі. За даними операторів і страховиків, тиждень на елітному швейцарському курорті Церматт, включаючи абонементи на підйомники, уроки катання на лижах, оренду спорядження та харчування, тепер коштує $1662 на людину, що на 25% більше, ніж минулого року.
  • Французькі гірськолижні курорти Валь-Торанс і Мерібель підняли ціни приблизно на 15%. Зимовий відпочинок у болгарському Банско коштуватиме приблизно вдвічі дешевше, але все ж дорожче, ніж рік тому. 
Популярні гірськолижні курорти Європи підняли ціни. Як енергетична криза вплинула на ринок /Фото 1

Контекст

Подорожчання енергоносіїв у зв’язку з енергетичною кризою коштувало Європі $1 трлн, підрахували аналітики Bloomberg. Оскільки відсоткові ставки зростають, а економіки, ймовірно, вже перебуватимуть у рецесії, підтримка, яка пом’якшила удар для мільйонів домогосподарств і підприємств, виглядає все більш недосяжною. 

Фіскальна спроможність урядів вже під напругою. Близько половини країн – членів ЄС мають борг, що перевищує ліміт ЄС в 60% валового внутрішнього продукту.

У листопаді рівень інфляції в єврозоні знизився до 10% – зменшення виявилося навіть сильнішим, ніж прогнозували аналітики. У жовтні інфляція склала 10,6%. Аналітики очікували 10,4% за листопад.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні