Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік

Getty Images

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, пише Bloomberg із посиланням на дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційні представники Європейського Союзу знизили свій прогноз зростання економіки наступного року і підвищили всі свої прогнози споживчих цін. Вони вважають, що економіка зараз скорочується і продовжуватиме скорочуватися протягом першого кварталу.
  • «Очікується, що на тлі підвищеної невизначеності, високого тиску цін на енергоносії, зниження купівельної спроможності домогосподарств, погіршення стану довкілля та посилення умов фінансування ЄС, єврозона та більшість країн-членів впадуть у рецесію», – йдеться у повідомленні Єврокомісії. 
  • Окрім цього, очікується, що посилення цінового тиску змістить пік інфляції на кінець року.
  • Економіка регіону прогинається під нищівною вагою інфляції, яка у жовтні досягла нового максимуму у 10,7%. Комісія вважає, що зростання цін тепер складе в середньому 8,5% цього року і 6,1% у 2023 році – обидва прогнози помітно перевищують прогнози, зроблені у липні.
  • Прогноз економічного зростання на 2022 рік становить 3,2%, проте наступного року Єврокомісія прогнозує зростання лише на 0,3% порівняно з попереднім прогнозом у 1,4%.
  • Згідно з прогнозами, у 2023 році Німеччина, найбільша економіка регіону, скоротиться більше, ніж будь-який інший член єврозони. 
  • «Економіка ЄС перебуває в переломному моменті, і перспективи значно погіршилися, – заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні. – Інфляція продовжує зростати швидше, ніж очікувалося, але ми вважаємо, що пік близький».

Контекст

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

Обсяг виробництва у третьому кварталі тим часом знизився до 0,2%, порівнюючи з попередніми трьома місяцями, – більше, ніж передбачали аналітики. З огляду на те, що енергетична криза продовжує бити по підприємствах та домогосподарствах, очікується, що взимку зростання зміниться падінням. Курс євро знизився на 0,3% – до 0,9937 долара.

Тим часом керівна рада Європейського центрального банку 27 жовтня ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль збільшення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%). Президентка ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що установа має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася.

Глобальне зростання споживчих цін, імовірно, наразі дійшло до найвищої точки у поточному періоді, каже директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні