Європа зіткнеться з рецесією у 2023 році, США зможуть її уникнути – прогноз Morgan Stanley /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європа зіткнеться з рецесією у 2023 році, США зможуть її уникнути – прогноз Morgan Stanley

Getty Images

Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У той же час очікуване поновлення повноцінної роботи у Китаї після майже трирічного стримування COVID-19 має призвести до відновлення його власної економіки та інших азіатських ринків, що розвиваються, заявили аналітики інвестиційного банку в серії звітів.
  • «Ризики знижуються», — йдеться у звітах, які прогнозують зростання світової економіки на 2,2% наступного року, що нижче останньої оцінки зростання Міжнародного валютного фонду у 2,7%.
  • Наступного року Morgan Stanley прогнозує різкий розкол між розвиненими економіками, що «перебувають у рецесії або близькі до неї», тоді як економіки, що розвиваються, «скромно відновлюються», але загальний глобальний підйом, швидше за все, залишиться недосяжним. 
  • Прогнозується, що економіка Китаю зросте на 5% у 2023 році, тоді як середнє зростання в групі десяти розвинутих країн прогнозується всього на 0,3%.
  • Центральні банки по всьому світу підвищили відсоткові ставки цього року, щоб приборкати бурхливу інфляцію, в Сполучених Штатах Morgan Stanley передбачив, що Федеральна резервна система збереже високі ставки у 2023 році, оскільки інфляція залишиться високою після піку у четвертому кварталі цього року.
  • На думку аналітиків, і в глобальному масштабі пік інфляції має припасти на поточний квартал, «а наступного року дефляція відіграватиме ключову роль».
  • Базова інфляція США знизиться до 2,9% на кінець 2023 року, загальна інфляція до 1,9%
  • Економічне зростання в Азії знизиться до 3,4% у першому півріччі 2023 року, а потім відновиться до 4,6% у другій половині року завдяки внутрішньому попиту.

 Контекст

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

Обсяг виробництва у третьому кварталі тим часом знизився до 0,2%, порівнюючи з попередніми трьома місяцями, – більше, ніж передбачали аналітики. З огляду на те, що енергетична криза продовжує бити по підприємствах та домогосподарствах, очікується, що взимку зростання зміниться падінням. Курс євро знизився на 0,3% – до 0,9937 долара.

Керівна рада Європейського центрального банку 27 жовтня ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль збільшення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%). Президентка ЄЦБ Крістін Лагард вважає, що установа має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася.

Глобальне зростання споживчих цін, імовірно, наразі дійшло до найвищої точки у поточному періоді, каже директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Інфляція в США в жовтні сповільнилася більше, ніж прогнозувалося, пише Bloomberg. Споживчі ціни (індекс CPI) в США зросли на 7,7% у річному визначенні в порівнянні з 8,2% у вересні, свідчать дані Мінпраці США. Це мінімальний показник із січня 2022 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні