Категорія
Новини
Дата

Порт Дмитра Фірташа постраждав на 1 млрд грн через обстріли росіян

1 хв читання

За 17 місяців війни порт «Ніка-Тера» піддавався прямим обстрілам понад 10 разів, про це в коментарі Forbes Ukraine розповів керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов. Загальна шкода від наслідків обстрілів склала понад 1 млрд грн.

Ключові факти: 

  • «Це попередні оцінки, справжні збитки можуть бути набагато більші», – зазначив Арестархов.
  • Один із найбільш масштабних ударів по порту було завдано росіянами 4 червня 2022 року. В результаті чого повністю знищено 3 склади загальною площею 13 349 кв. м. та загальною потужністю зберігання зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки – 105 000 т.
  • В результаті цього обстрілу на складах було повністю знищено близько 35 000 т. шроту соняшника. Також постраждала дуже велика кількість іншого майна порту: зернові силоси, хопери, зерносушильний комплекс, ж/д інфраструктура, локомотиви, різна перевантажувальна техніка, автотранспорт, електричні підстанції, системи газо- і електропостачання, а також адміністративні будівлі, майстерні і господарські споруди. 
  • Роботи з відновлення порту «Ніка-Тера» наразі не ведуться, адже Миколаїв постійно обстрілюється, а порт повністю закритий для суден.
  • За рік війни компанія встигла зі складів порту відвантажити понад 237 000 т зернових та 27 000 т кукурудзи. Ці товари було експортовано у рамках «зернової угоди» через порти Великої Одеси, частина через порти Дунаю та через сухопутні пункти переходу.
  • Наразі порт «Ніка-Тера» перебудувала свою роботу у режим «сухого порту» – почавши накопичення та перевантаження рідких добрив вітчизняного виробництва для аграріїв півдня України.
  • Компанія зараз розробляє масштабний проєкт з відновлення порту, який буде реалізовано відразу після завершення війни. «Стратегія порту зараз проста: ми залучаємо сільгоспвиробників для перевантаження зернових вантажів і продуктів їхньої переробки у режимі внутрішнього елеватора – так званого «сухого порту», – каже Арестархов. Потужності «Ніка-Тери» дозволять прийняти до 200 000 т сільськогосподарської продукції з можливістю силосного і складського зберігання. Далі буде відновлення порту, будівництво нових потужностей та вихід на новий рівень.

Контекст

МСП «Ніка-Тера» – сучасний високомеханізований морський термінал, що входить до портового бізнесу Group DF Дмитра Фірташа. До нього входять чотири спеціалізовані комплекси: зерновий, комплекс із перевалки добрив, із перевалки сипучих вантажів відкритого зберігання, із перевалки наливних вантажів. Володіє сімома причалами.

У 2013 році Group DF повідомляла, що планує інвестувати в розвиток порту $150 млн. За підсумками 2020-2021 «Ніка-Тера» увійшла до трійки найбільших зернових терміналів за обсягами перевалки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні