Категорія
Новини
Дата

Порт Дмитра Фірташа постраждав на 1 млрд грн через обстріли росіян

За 17 місяців війни порт «Ніка-Тера» піддавався прямим обстрілам понад 10 разів, про це в коментарі Forbes Ukraine розповів керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов. Загальна шкода від наслідків обстрілів склала понад 1 млрд грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти: 

  • «Це попередні оцінки, справжні збитки можуть бути набагато більші», – зазначив Арестархов.
  • Один із найбільш масштабних ударів по порту було завдано росіянами 4 червня 2022 року. В результаті чого повністю знищено 3 склади загальною площею 13 349 кв. м. та загальною потужністю зберігання зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки – 105 000 т.
  • В результаті цього обстрілу на складах було повністю знищено близько 35 000 т. шроту соняшника. Також постраждала дуже велика кількість іншого майна порту: зернові силоси, хопери, зерносушильний комплекс, ж/д інфраструктура, локомотиви, різна перевантажувальна техніка, автотранспорт, електричні підстанції, системи газо- і електропостачання, а також адміністративні будівлі, майстерні і господарські споруди. 
  • Роботи з відновлення порту «Ніка-Тера» наразі не ведуться, адже Миколаїв постійно обстрілюється, а порт повністю закритий для суден.
  • За рік війни компанія встигла зі складів порту відвантажити понад 237 000 т зернових та 27 000 т кукурудзи. Ці товари було експортовано у рамках «зернової угоди» через порти Великої Одеси, частина через порти Дунаю та через сухопутні пункти переходу.
  • Наразі порт «Ніка-Тера» перебудувала свою роботу у режим «сухого порту» – почавши накопичення та перевантаження рідких добрив вітчизняного виробництва для аграріїв півдня України.
  • Компанія зараз розробляє масштабний проєкт з відновлення порту, який буде реалізовано відразу після завершення війни. «Стратегія порту зараз проста: ми залучаємо сільгоспвиробників для перевантаження зернових вантажів і продуктів їхньої переробки у режимі внутрішнього елеватора – так званого «сухого порту», – каже Арестархов. Потужності «Ніка-Тери» дозволять прийняти до 200 000 т сільськогосподарської продукції з можливістю силосного і складського зберігання. Далі буде відновлення порту, будівництво нових потужностей та вихід на новий рівень.

Контекст

МСП «Ніка-Тера» – сучасний високомеханізований морський термінал, що входить до портового бізнесу Group DF Дмитра Фірташа. До нього входять чотири спеціалізовані комплекси: зерновий, комплекс із перевалки добрив, із перевалки сипучих вантажів відкритого зберігання, із перевалки наливних вантажів. Володіє сімома причалами.

У 2013 році Group DF повідомляла, що планує інвестувати в розвиток порту $150 млн. За підсумками 2020-2021 «Ніка-Тера» увійшла до трійки найбільших зернових терміналів за обсягами перевалки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні