Фірташ отримав підозру від СБУ та БЕБ (Оновлено) /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Фірташ отримав підозру від СБУ та БЕБ (Оновлено)

2 хв читання

Shutterstock

Служба безпека України та Бюро економічної безпеки оголосили підозру бізнесмену Дмитру Фірташу, йдеться у повідомленні спецслужби. За версію слідчих, йдеться про масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України.

Ключові факти

  • Раніше «Українська правда» із посиланням на співрозмовників в правоохоронних органах писала, що у понеділок, 15 травня, правоохоронці вручають підозри самому Фірташу та восьми топ-менеджерам його компаній. Також від ранку відбуваються обшуки у керівників фірм бізнесмена («РГК», «Йє енергія») та облгазів.
  • Правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів, повідомили джерела. Згідно із отриманою УП інформацією, штучний дефіцит покривався за рахунок державного газу, а гроші осідали у Фірташа.
  • Оновлено. У СБУ повідомили, що разом з БЕБ викрили масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України.
  • До організації оборудки, за інформацією СБУ, причетні підсанкційний бізнесмен Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них керівники «Регіональної Газової Компанії» (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.
Фірташ отримав підозру від СБУ та БЕБ (Оновлено) /Фото 1

Інфографіка: СБУ

  • «За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитки на понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн», – сказано у повідомленні в СБУ.
  • За даними слідства, посадовці фірм Фірташа розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива.
  • За версією СБУ, схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо у підконтрольної йому ж компанії, а насправді отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу.
  • «Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що знаходилось у державній власності – облгази просто відбирали «недоотримане» паливо із газотранспортної системи України», – кажуть в спецслужбі.
  • Нині Фірташу, двом керівникам ТОВ «РГК», керівнику ТОВ «Йе Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру, з них п’ятьом фігурантам – заочно, оскільки вони перебувають за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

  • Group DF категорично спростовує всі звинувачення, висунуті СБУ та БЕБ проти бізнесів, топменеджерів та акціонера групи Дмитра Фірташа. «Серія обшуків на підприємствах групи, кримінальні справи, підозри та безпідставні звинувачення, про які повідомили в СБУ, не мають під собою юридичного підґрунтя і є частиною корупційного тиску на бізнес групи», – йдеться у заяві Group DF.
  • «Адвокати групи та акціонера відстоюватимуть інтереси бізнесів, персоналу та акціонера в українських та міжнародних судах та доведуть свою правоту», – наголосили в Group DF.

Контекст

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

Групу РГК пов’язують із Дмитром Фірташем. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, каже голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час Business Breakfast Forbes. Цю задачу «Нафтогаз» переклав на плечі новоствореній компанії «Газмережі». Щоб взяти під контроль розподіл газу в регіоні, «Газмережі» реєструють місцеву філію, яка має отримати ліцензію у НКРЕКП.

«Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами групи РГК, які за рік виручали на розподілі газу близько 20 млрд грн. Про націоналізацію облгазів та її проблеми читайте тут.

20 березня СБУ та БЕБ продовжили проводити обшуки в офісах групи РГК та газорозподільних компаній, що працюють під її брендом, йдеться у повідомленні пресслужби групи. 17 березня обшуки відбулися в 14 газорозподільних компаніях. Причиною для обшуків названа кримінальна справа відкрита СБУ щодо закупівель природного газу для технологічних потреб в період 2016–2022 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні