Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС затвердили шостий пакет санкцій проти Росії. Патріарх Кирило під санкції не потрапив

Посли Європейського Союзу схвалили шостий пакет санкцій проти Росії. Про це в Twitter повідомив журналіст «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нові обмеження для Росії повинні зʼявитися в Офіційному журналі ЄС 3 червня.
  • За словами журналіста, патріарх московський Кирило до шостого пакета санкцій не потрапив. «6-й пакет санкцій ЄС проти Росії прийнятий послами в ЄС. Патріарх Кирило не включений», — повідомив Йозвяк.

Контекст

На засіданні постійних представників країн ЄС 1 червня у Брюсселі Угорщина висловила кілька заперечень щодо шостого санкційного пакета, погодженого напередодні Європейською радою. Зокрема Будапешт наполягав на виключенні з санкційного переліку очільника Російської православної церкви патріарха Кирила — одного з публічних прихильників Володимира Путіна.

Крім того, Угорщина також заявляла про «дрібні технічні питання», пов’язані з запровадженням часткового ембарго на російську нафту. Як наслідок, остаточне затвердження санкцій, про які домовилися 31 травня, відкладалося.

Bloomberg опублікував деталі шостого пакета. Санкції передбачають заборону постачання російської нафти морем протягом шести місяців, а нафтопродуктів – восьми місяців. Постачання трубопроводом тимчасово збережеться через тиск країн ЄС, які найбільше залежать від нафти з РФ й не мають виходу до моря, зазначав Bloomberg. В разі збою в постачанні нафти трубопроводом у країну без виходу до моря імпорт нафти морським шляхом з РФ має бути дозволено як виняток. 

Сбербанк відключать від міжнародної платіжної системи SWIFT. Цей захід набуде чинності через 10 днів після ухвалення нового пакету обмежень. Те саме рішення може бути прийняте щодо Московського кредитного банку та Росільгоспбанку.

Новий раунд обмежень також зачепить кілька десятків людей, серед яких Аліна Кабаєва. Передбачена також заборона на створення трастів, надання консультаційних послуг російським компаніям та торгівлю деякими хімікатами.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні