Категорія
Новини
Дата

Які заходи містить шостий пакет санкцій ЄС проти Росії. Bloomberg опублікував деталі з проєкту документа

2 хв читання

Європейський Союз планує заборонити постачання російської нафти морем протягом шести місяців, а нафтопродуктів – восьми місяців, пише Bloomberg зі посиланням на проєкт шостого пакету санкцій проти РФ. ЄС не включив у пакет заборону для танкерів на перевезення нафти до третіх країн.

Ключові факти

  • Постачання трубопроводом тимчасово збережеться через тиск країн ЄС, які найбільше залежать від нафти з РФ й не мають виходу до моря, зазначає агентство.
  • В разі збою в постачанні нафти трубопроводом у країну без виходу до моря імпорт нафти морським шляхом з РФ має бути дозволено як виняток. 
  • Країнам, які продовжуватимуть отримувати постачання трубопроводом, заборонять перепродувати нафту іншим протягом восьми місяців. 
  • Чехія зможе закуповувати нафтопродукти протягом 10 місяців. Більше часу на адаптацію для відмови від російських поставок також вдалося досягти Болгарії та Хорватії.
  • В проєкті передбачена заборона страхування перевезень російської нафти, яка набуде чинності через півроку після офіційного прийняття обмежень, зазначає агентство. 
  • Також пропонується заборонити пряму чи непряму технічну допомогу, посредницькі послуги чи фінансування транспортування нафти чи нафтопродуктів із РФ.
  • ЄС не включив у пакет заборону для танкерів на перевезення нафти до третіх країн. На цьому наполягала Греція, яка має один з найбільших у світі танкерний флот.
  • Сбербанк відключать від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ця захід набуде чинності через 10 днів після ухвалення нового пакету обмежень. Те саме рішення може бути прийняте щодо Московського кредитного банку та Росільгоспбанку, зазначає агентство.
  • Новий раунд обмежень також зачепить кілька десятків людей, серед яких Аліна Кабаєва. 
  • Передбачена також заборона на створення трастів, надання консультаційних послуг російським компаніям та торгівлю деякими хімікатами.

Контекст

Єврокомісія розробила оновлений проєкт шостого пакету санкцій у відповідь на війну в Україні. Запровадження санкцій ЄС потребувало схвалення всіх його 27 країн-членів. Проте, уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокував його, посилаючись на велику залежність від російської нафти.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляв, що для відмови від нафти з Росії країні потрібно €700–750 млн. Потім він сказав, що відмова від російської нафти коштуватиме вже €15–18 млрд і відбуватиметься впродовж пʼяти років. 

За словами Орбана, Угорщина підтримає ембарго, якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи і якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі «нещасного випадку» на трубопроводі, який проходить через Україну.

Пізніше ЄС прибрав із проєкту шостого пакета санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами. Виключити з ембарго постачання нафти трубопроводом «Дружба» було запропоновано, щоб дати Угорщині, Чехії, Словаччині та іншим країнам, які не мають виходу до моря, адаптуватися до заборони.

31 травня ЄС схвалив шостий пакет санкцій з частковим нафтовим ембарго. Заборона охопить понад дві третини імпорту, заявляв голова Євроради Шарль Мішель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні