Категорія
Новини
Дата

Посли країн ЄС знову не узгодили шостий пакет санкцій проти Росії – джерела

Посли країн – членів Європейського Союзу знову не узгодили шостий пакет санкцій проти Росії, який передбачав нафтове ембарго, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерела. Досягти згоди щодо шостого пакета санкцій проти РФ не вдалося, повідомив європейський редактор «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сьогодні відбулося засідання Комітету постійних представників (COREPER), на якому планувалося узгодити проєкт шостого пакета санкцій проти РФ. «Згоди на COREPER немає», – сказав співрозмовник агентства.
  • Постійні представники держав – членів ЄС знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакета санкцій проти РФ, написав у Twitter Джозвяк.
  • «Зустріч послів ЄС завершена. У висновках Єврокомісії можуть бути певні зміни щодо санкцій, які обговорюватимуть лідери ЄС, але до погодження шостого пакета санкцій ще дуже далеко. Забагато винятків і відступів», – зазначив він.

Контекст

Шостий пакет санкцій передбачає, що країни ЄС мають припинити імпорт нафти з РФ морем через шість місяців, а постачання нафтопродуктів – через вісім місяців. Пропозиція Єврокомісії передбачає також заборону реекспорту нафти з РФ трубопроводом до інших держав – членів ЄС та до третіх країн.

Запровадження санкцій ЄС потребує схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана блокує його, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що для відмови від нафти з Росії країні потрібно €700–750 млн. Потім він сказав, що відмова від російської нафти коштуватиме вже €15–18 млрд і відбуватиметься впродовж пʼяти років.

ЄС прибрав із шостого пакета санкцій заборону імпорту нафти трубопроводами, повідомив раніше сьогодні Reuters із посиланням на чорновий текст проєкту документа. Через нафтопровід «Дружба» у 2021 році РФ постачала в ЄС 720 000 барелів нафти на день.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні