ЗАЕС /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Після підриву каховської дамби. За яких умов Україні загрожує ядерна катастрофа на Запорізькій АЕС

За яких умов світу загрожуватиме ядерна катастрофа на ЗАЕС Фото Getty Images

Попри підрив Каховської ГЕС і втрату стабільного водопостачання аварія на Запорізькій АЕС малоймовірна. Тільки дії Росії, яка окупувала станцію, можуть призвести до катастрофи. За найгіршого сценарію відлік ітиме на години

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Каховське водосховище обміліло на 70% за тиждень після руйнування ГЕС, за даними «Укргідроенерго». Одна з функцій водосховища – наповнення ставка-охолоджувача на території Запорізької АЕС. Вода з цього ставка використовується для охолодження реакторів станції. 

Обміління водосховища поки що не вплинуло на станцію. Рівень води у ставку ЗАЕС залишився незмінним – 16,67 м. Це близько 50 млн кубометрів води, каже колишня членкиня колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна. Невідомо, наскільки вистачить цієї води. Такі розрахунки не проводились, каже колишній керівник експлуатаційного підрозділу Запорізької АЕС Олег Дудар.

Forbes звернувся із запитом до «Енергоатома», але держкомпанія відмовилась від коментарів на тему ЗАЕС. За поточних умов енергоблоки станції залишатимуться безпечними протягом кількох місяців, сказав на брифінгу 14 червня Олег Коріков, в.о. голови Держатомрегулювання.

Навіть обміління ставка не призведе одразу до катастрофи, каже Дудар. Персонал ЗАЕС моніторить рівень води та за потреби зможе використати воду з артезіанських скважин. Проте ризик аварії, за його словами, суттєво збільшиться.

Слабке місце – пʼятий енергоблок

Запорізька АЕС з березня 2022-го окупована російськими військами. Поступово енергоблоки станції були зупинені. П’ять із шести енергоблоків ЗАЕС у стані холодного зупину: не генерують електроенергію та майже не потребують води для охолодження. У такому стані реактор може бути необмежений час, якщо підʼєднаний до енергоживлення. 

Пʼятий енергоблок ЗАЕС досі перебуває у стані гарячого зупину. Він потребує більше води та електроенергії. «Фактично як працюючий», – каже Кошарна.

Але найголовніше те, що працівники станції мають в рази менше часу, щоб запобігати руйнуванню реактора в разі аварії, – близько доби. Тоді як для блока в холодному стані – близько тижня. 

9 червня, на третій день після руйнування Каховської ГЕС, Держатомрегулювання розпорядилося перевести п’ятий енергоблок ЗАЕС у стан холодного зупину. 

Росія, яка контролює станцію, проігнорувала розпорядження українського регулятора. «Як працівники ЗАЕС можуть виконати це рішення під дулом російських автоматів?» – каже Дудар.

П’ятий енергоблок усе ще був у стані гарячого зупину на 11 червня, за даними МАГАТЕ. Чому Росія його не зупиняє? МАГАТЕ пояснює це тим, що для безпечної роботи станції пʼятий енергоблок має залишатись в гарячому зупині для виробництва пари.  

Ці причини надумані, вважає Кошарна. «Гарячий зупин енергоблока несе набагато більшу небезпеку», – каже вона.

Чим важлива ЗАЕС

 Потужність Запорізької АЕС – понад 6 ГВт. Чотири з шести енергоблоків станції працюють на паливі американської компанії Westinghouse, решта – на російському паливі.

Це найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт·год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт·год.

Російські війська окупували ЗАЕС на початку березня, завівши туди близько 500 солдатів, танки та важке озброєння, зокрема вибухівку. Також на станції присутній персонал «Росатома».

Через російські обстріли ЗАЕС зупинена і не виробляє електроенергію з 11 вересня. 

Втрата води – не єдина проблема

Ще один ризик для станції – обрив лінії електропередачі, яка зʼєднує ЗАЕС з українською енергосистемою. Станція споживає з української енергосистеми близько 100 МВт. 

Якщо звʼязок станції з енергосистемою України розривається, ЗАЕС заживлюють від 20 дизельних генераторів потужністю майже 6 МВт кожен: по три на блок і два загальностанційні, каже Дудар. Запас дизеля розрахований на 10 діб безперервної роботи усіх генераторів, уточнює він.  

Якщо за ці 10 діб звʼязок з енергосистемою не буде відновлено, ЗАЕС залишиться повністю без живлення. Тоді відключаться насоси, які допомагають відводити тепло з активних зон енергоблоків.

Якщо росіяни одночасно обірвуть доступ до води, електрики і палива, пʼятий реактор швидко розплавиться, а працівники станції не матимуть достатньо часу для реагування, каже Кошарна. До катастрофи на розхолодженому реакторі – вісім днів, в стані гарячого зупину – 27 годин, додає вона. 

Мінімальні наслідки аварії, за оцінками Дударя, – радіацією буде забруднено все в радіусі понад 10 км навколо станції.

Найгірший сценарій – якщо паливо прорве бетон і потрапить у ґрунт та Дніпро. «Тоді наслідки будуть ще гіршими, ніж на Чорнобилі і Фукусімі, оскільки ЗАЕС потужніша, – каже Дудар. – Південь України стане непридатним для життя і господарської діяльності».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні