Ентоні Блінкен /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Позитивний крок». Держсекретар США Блінкен прокоментував результати поїздки до Китаю

Ентоні Блінкен Фото Getty Images

Державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що у відносинах між США та Китаєм зроблено «позитивний крок» під час його дводенної поїздки до Пекіна. Зв’язки між найбільшими економіками світу поставлено на більш стабільну основу, пише Bloomberg. Сторони також обговорили війну в Україні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Я сподіваюся й очікую, що ми матимемо кращу комунікацію, кращу взаємодію […] І я думаю, що ми зробили позитивний крок у цьому напрямі за останні кілька днів», – сказав Блінкен на пресконференції в Пекіні в понеділок через кілька годин після зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпіном. 
  • Зустріч американського дипломата дещо знижує температуру у відносинах США та Китаю, але це навряд чи допоможе вирішити фундаментальні розбіжності з низки питань: торгівлі та інтелектуальної власності, прав людини, безпеки Тайваню, війни Росії проти України та обмежень США на передові технології, зазначає агентство. 
  • «Є багато питань, щодо яких ми глибоко навіть категорично розходимося», – наголосив Блінкен.
  • Зокрема, за його словами, він сказав Сі Цзіньпіну, що США вітають намагання Китаю відігравати «конструктивну» роль у встановленні миру в Україні. Блінкен заявив, що у Вашингтона наразі немає підтвердження масового постачання китайської зброї в РФ, але нагадав про жорстку реакцію, якщо це відбудеться.
  • Держсекретар наголосив, що США отримали від Китаю запевнення, що він «не надає і не буде допомагати РФ зброєю для використання в Україні».
  • Проте, за його словами, США стурбовані тим, що приватні китайські фірми допомагають Росії у військових діях, і хочуть, щоб Пекін пильніше за ними стежив. 
  • «Ми готові вітати китайську ініціативу, яка була б справедливою і ґрунтувалася на принципах статуту ООН», – сказав він, коментуючи українське питання. Також Блінкен висловився за «продовження на тривалий термін» чорноморської «зернової ініціативи».
  • Раніше сьогодні китайський лідер висловив задоволення візитом Блінкена. «Китайська сторона виклала свою позицію, і обидві сторони погодилися спільно реалізовувати консенсус, який я і президент США Джо Байден досягли на Балі. Сторони також досягли прогресу і домовилися щодо деяких конкретних питань, це дуже добре», – сказав Сі Цзіньпін.

Контекст

Спочатку держсекретар США планував поїздку до Китаю у лютому 2023 року, проте переніс візит через інцидент з китайським аеростатом, який виявили у повітряному просторі США. 

Американська сторона стверджувала, що літальний апарат збирав розвіддані. Пекін запевняв, що це не так. У результаті американські військові збили аеростат. Цей інцидент, як зазначали спостерігачі, ускладнив і так непрості відносини між Вашингтоном та Пекіном.

Блінкен став першим держсекретарем США, який відвідав Китай з 2018 року, і найвищим представником нинішньої американської адміністрації, який здійснив подібний візит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні