Категорія
Новини
Дата

Швеція надасть Україні військову допомогу на $287 млн. Пакет включає ППО та боєприпаси

Україна отримає від Швеції військову допомогу на суму 3 млрд крон ($287 млн), заявив шведський премʼєр-міністр Ульф Крістерссон, пише Reuters. Пакет включає систему ППО і боєприпаси

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Попередні пакети допомоги від Швеції, яка подала заявку на вступ до НАТО разом із сусідньою Фінляндією, варіювалися від простого обладнання, такого як каски та бронежилети, до реактивних гранатометів та ракет.
  • «Це найбільший пакет військової підтримки у порівнянні з усіма вісьмома попередніми пакетами разом узятими, – заявив Крістерссон на пресконференції. – Це найбільша робота, яку ми зробили, і ми точно дотримуємося українського списку пріоритетів у тому, що, на їхню думку, їм потрібно прямо зараз».
  • Міністр оборони Пал Джонсон сказав, що новий пакет військової техніки включає систему протиповітряної оборони та боєприпаси зі складських запасів їхніх збройних сил, такі необхідні для захисту України від «шаленого натиску російських ракет в останні тижні», а також зимове спорядження та всюдиходи.
  • Попередній соціал-демократичний уряд Швеції, який програв правій коаліції Крістерссона на виборах у вересні, погодив кілька траншів допомоги Україні, як військової, так і гуманітарної, на суму понад 1 млрд крон.
  • Артилерійська система Archer протягом деякого часу посідала перше місце у списку бажань України, але не була включена до нового пакету допомоги, хоча Джонсон не виключив її надання у майбутньому.
  • Військові експерти заявили, що, швидше за все, буде відправлено переносну систему ППО RBS 70, а боєприпаси можуть призначатися для зенітно-ракетних комплексів Hawk, пише FT.
  • Крістерссон також сказав, що уряд уважно стежить за розвитком подій, повʼязаних із вибухом у Польщі недалеко від кордону з Україною у вівторок, і що для отримання чіткішої картини того, що сталося, потрібна додаткова інформація.

Контекст

15 листопада по території України росіяни випустили близько сотні ракет, таким чином перевищивши масований ракетний удар 10 жовтня (тоді окупанти запустили 84 ракети), повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

За словами заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка, 15 листопада Росія випустила по Україні понад 90 ракет, 70 ракет збили ППО України. Але є пошкодження 15 обʼєктів енергетичної інфраструктури. За розрахунками Forbes, вартість ракет, випущених під час атаки 15 жовтня, $700–900 млн.

В Офісі президента повідомили, що найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. 

Під час найбільш масованого ракетного обістрілу України 15 листопада, російські ракети влучили на територію Польщі, яка є членом НАТО. У результаті загинуло двоє людей. Про це спочатку написало агентство Associated Press з посиланням на неназваного офіційного представника розвідки США.

Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет ради міністрів з питань національної безпеки і оборони в Бюро національної безпеки. Речник польського уряду повідомив, що лідери зустрічаються щодо «кризової ситуації». Він попросив не розповсюджувати неперевіренну інформацію до завершення засідання.

Польща є членом НАТО з 1999 року. Принцип колективної оборони НАТО лежить в основі установчого договору і закріплений у п’ятій статті. П’ята стаття передбачає, що напад на одного члена Альянсу вважається нападом на всіх членів Альянсу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні