Президент Ірану Ібрагім Раїсі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув в авіакатастрофі

1 хв читання

Президент Ірану Ібрагім Раїсі Фото Getty Images

Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув у результаті падіння гелікоптера на північному заході Ірану, пише Mehr. Авіакатастрофа сталася, коли Раїсі разом із урядовцями поверталися з переговорів з Азербайджану. 

Ключові факти

  • Під час авіакатастрофи загинули й інші пасажири,зокрема очільник МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян, губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малік Рахматі та аятола Мохаммед Алі Але-Хашем. 
  • Загибель Раїсі підтвердив віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі. Відповідна заява також зʼявилася на сторінці Раїсі в соцмережі X.
  • Обгорілі уламки вертольота, що розбився в неділю, на борту якого перебував Раїсі, були виявлені вранці в понеділок після нічної пошукової операції.
  • Державне телебачення Ірану повідомило, що на кадрах з місця події видно, як літак врізався в гірську вершину, хоча офіційної інформації про причину катастрофи не було, пише Reuters.
Getty Images

Getty Images

  • Згідно з конституцією країни, перший віцепрезидент Ірану 68-річний Мохаммад Мохбер має стати тимчасовим президентом після загибелі Раїсі.

Контекст

У неділю Раїсі перебував на кордоні з Азербайджаном, щоб відкрити спільний проєкт греблі. Раїсі повертався до Ірану на гелікоптері Bell 212 американського виробництва, повідомило державне інформаційне агентство IRNA. 63-річного Раїсі було обрано президентом у 2021 році, і з моменту вступу на посаду він керував жорстким придушенням антиурядових протестів і активно просував ядерні переговори зі світовими державами. Через рік після свого обрання він наказав посилити дотримання іранського «закону про хіджаб і цнотливість», що обмежує жіночий одяг та поведінку.

Політична система Ірану розділена між духівництвом і урядом. 85-річний наставник Раїсі – аятола Алі Хаменеї є верховним лідером країни з 1989 року, саме він має повноваження щодо прийняття рішень з усіх основних напрямів політики.

Протягом багатьох років багато хто вважав Раїсі сильним претендентом на місце Хаменеї, який підтримував основну політику Раїсі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні