Категорія
Новини
Дата

Прибуток «Укрпошти» в 2020 році знизився у майже 2,5 раза. Гендиректор компанії пояснив це коронавірусними витратами та здорожчанням авіаперевезень

За підсумками 2020 року, чистий прибуток держкомпанії «Укрпошта» знизився у майже 2,5 раза, до 165 млн грн. 2019 року компанія отримала 404 млн грн чистого прибутку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Половину прибутку за 2020 рік компанія планує перерахувати до держбюджету – близько 80 млн грн.
  • За результатами 2019 року, «Укрпошта» виплатила рекордну суму дивідендів до державного бюджету за всю історію компанії – 202,7 млн грн. 
  • Зменшення прибутку гендиректор компанії Ігор Смілянський у коментарі Forbes.ua пояснив збільшенням коронавірусних витрат – понад 200 млн (маски, доплати працівникам, підвезення працівників у локдаун), падінням поштових пересилань у держсекторі та суттєве збільшення (у чотири рази) вартості авіаперевезень.
  • За словами Смілянського, до кризи 90% посилок перевозили на пасажирських літаках, а тепер доводиться закуповувати увесь борт, що в три–чотири рази дорожче.
  • Дохід національного поштового оператора в 2020 році склав 9,18 млрд грн. Приріст – 18%.
  • Основним фактором такого зростання стало збільшення обсягів за ключовими напрямками бізнесу. Зокрема, 2020 року «Укрпошта» збільшила обсяги посилок на 24,7%. Також зросли обсяги продажу дрібних пакетів на 16,5%, платежів – на 18,9%, переказів – на 13,4%.
  • Також компанія повідомила про отримання збитку в першому кварталі 2021 року – 128 млн грн. Це в першу чергу пов’язують із різким підвищенням мінімальної зарплати в країні, що прямо пропорційно збільшує ключову (70%) статтю витрат підприємства на фонд оплати праці. 
  • При цьому приріст у сегменті посилок (у штуках) становив 36%, а в сегменті міжнародних посилок – понад 30% порівняно з першим кварталом 2020 року, зазначив Смілянський.

Контекст

Негативний результат початку року Смілянський пояснює передусім відмовою регулятора збільшувати тарифи на державні послуги компанії. «І якщо тарифи на доставку пенсій були, хоч і з запізненням, підвищені на 11% з 1 квітня, то тарифи на листи як були 9 гривень у 2020 році, так вони 9 гривень залишаються і в 2021 році», – додав він.

Також постанова, якою Кабмін перевів пенсіонерів на обовʼязкове обслуговування у банки, може спричинити компанії понад 700 млн грн збитків за підсумками 2021 року, а також звільнення понад 14 000 співробітників, додав Смілянський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні