Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк у першому півріччі заробив 6,3 млрд грн. Через війну прибуток обвалився вдвічі

ПриватБанк завершив перше півріччя з прибутком 6,3 млрд грн, що майже вдвічі менше результату за аналогічний період 2021 року (11,6 млрд грн). Про це йдеться у повідомленні банку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Через війну банк недоотримав 5,5 млрд грн доходів від обслуговування клієнтів та кредитування.
  • Попри значні резерви під кредитні ризики (6,9 млрд грн за 6 місяців), рівень проблемних кредитів ще не до кінця визначений як на рівні банку, так і на рівні всієї банківської системи України, зазначається у повідомленні.
  • ПриватБанк скоротив операційні витрати на 11%, попри додаткові вкладення в надійність інформаційних систем та підтримку співробітників.
  • Кредитний портфель (без боргів колишніх власників) за півріччя виріс на 16%, в тому числі надано кредити сільгоспвиробникам на 9,1 млрд грн
  • Обсяг коштів клієнтів з початку року виріс на 61 млрд грн, або 19%. Строкові депозити скоротились на 12,6%, проте залишки на поточних рахунках виросли на 34%, або на 73,8 млрд грн.
  • З початку війни банк направив понад 70 млн грн на благодійність та адресну допомогу захисникам України.

Контекст

ПриватБанк – найбільший банк України, що обслуговує понад 20 млн клієнтів. За 2021 рік банк отримав 35 млрд грн прибутку, або майже половину прибутку всієї банківської системи. 

У 2016 році держава витратила на докапіталізацію націоналізованого ПриватБанку $5,5 млрд. Суму збитків підтвердили детективи агенції Kroll, що проводили forensic audit банку після його націоналізації.

У грудні 2017 року вже державний ПриватБанк звернувся до Високого суду Лондона з позовом про повернення виведених активів колишніми власниками Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим на суму понад $2,5 млрд та домігся та всесвітнього арешту їх активів. Перші слухання по суті мали відбутись у червні 2022 року, однак після клопотання відповідачів суд переніс слухання на рік. За цей час суму позову зросте до майже $4,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні