Категорія
Новини
Дата

ПриватБанк заявив, що компанії Коломойського заборгували банку понад 10 млрд грн за користування АЗС

Компанії з неформальної групи АЗС «Приват» Ігоря Коломойського заборгували ПриватБанку понад 10 млрд грн за договорами лізингу. Про це пише Forbes з посиланням на дані банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • На липень 2023-го борг групи «Приват» за договорами про лізинг 245 АЗС перевалив за 10 млрд грн, за даними ПриватБанку.
  • Компанії групи «Приват» Коломойського продовжують вести бізнес та отримувати доходи, користуючись майном банку, свідчать матеріали судових справ.
  • За 5,5 рока компанії Коломойського могли заробити на заправках ПриватБанку мінімум 1,87 млрд грн прибутку, за оцінкою директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна. Його розрахунки будуються на тому, що одна заправка «Привату» продає 1900 л на добу з націнкою 2 грн/л.
  • «Група компаній з орбіти колишніх власників банку вже третій рік поспіль руками окремих суддів блокує ПриватБанку можливість проводити заходи позасудового та судового врегулювання проблемної заборгованості», – каже Олеся Жулинська, директорка з комунікацій ПриватБанку.

Контекст 

До націоналізації банк отримав у заставу на вимогу НБУ 120 нафтобаз і 248 АЗС. Протягом серпня-вересня 2016 року усі вони були передані менеджментом банку в фінансовий лізинг компаніям, пов’язаним з Ігорем Коломойським.

Лізингоодержувачі передали їх в суборенду іншим компаніям з орбіти Коломойського.

18 грудня 2016 року Уряд і Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію ПриватБанку Ігоря Коломойського й Геннадія Боголюбова. Таке рішення ухвалили через дефіцит коштів і ризик банкрутства.

Перші чотири місяці після націоналізації ПриватБанк отримував платежі за лізинговими договорами. Потім позичальники перестали платити, розповідала Forbes у 2021-му Галина Пахачук, яка тоді обіймала посаду заступника голови правління ПриватБанку.

Банку вдалося повернути контроль лише над частиною заправок. З 2020-го ПриватБанк не може розірвати з компаніями з групи «Приват» договори про лізинг 245 АЗС.

За останні три роки компанії з групи «Приват» ініціювали 15 позовів із метою отримати судове рішення, яке забороняє ПриватБанку розривати лізингові договори та вилучати свої заправки до кінця завершення судової справи.

У 2021 році Верховний суд став на бік ПриватБанку, дозволивши йому розпоряджатися своїм майном. Проте в червні 2023-го одразу 34 компанії з групи «Приват» подали позов у господарський суд Запоріжжя. Під приводом банкрутства одного з суборендарів позивачі хочуть вчергове добитися судового забезпечення, тобто заборони на вилучення заправок ПриватБанком. 

Банк так і не отримав контроль над цими АЗС, каже співрозмовник Forbes у банку. «Попри відповідні рішення судів, виконавці не змогли виселити операторів АЗС», – додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні