Категорія
Новини
Дата

Уряд розширив програму кредитів «5-7-9%». Що змінилося

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив механізми державної підтримки бізнесу за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», повідомляє пресслужба уряду. Йдеться про підтримку переробки та проєктів енергоефективності, бізнесу на деокупованих територіях і запровадження держпідтримки за договорами факторингу.

Ключові факти

  • «Сьогоднішнє рішення – наступний крок в еволюції програми. Суть запропонованих змін – відновлення та розвиток», – повідомила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, йдеться про допомогу бізнесу, що працює на деокупованих територіях, який найбільше постраждав від початку війни та потребує найбільшої уваги держави. Зміни передбачають компенсацію відсотків за програмою до рівня 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі та 3% на фінансування оборотного капіталу. Також пропонується збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі та збільшення ліміту програми до 150 млн грн. 
  • Також держдопомога буде відкрита для всієї переробки та підприємств, що працюють у сфері енергоефективності. Передбачено компенсацію відсотків за програмою до рівня 5-7-9%; збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі; збільшення ліміту програми до 150 млн грн.
  • Одночасно для всіх інших випадків встановлюється ставка 13% річних на фінансування оборотних коштів, відтак залишається ставка на рівні 5-7-9% на інвестиційні цілі. 
  • Також передбачено надання фінансової підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу. Максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу – до 95% суми грошової вимоги, або до 150 млн грн. Водночас максимальний строк користування фінансуванням – 360 днів. Держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13% річних.

Контекст

У травні Кабінет міністрів дозволив ТЕЦ і ТЕС для відновлення пошкодженого через бойові дії обладнання скористатися програмою пільгового кредитування «5-7-9%».

З початку 2023-го в рамках «5-7-9» видано 14 538 кредитів на понад 51 млрд грн, свідчать дані Мінекономіки, надані пресслужбою міністерства. Найбільше кредитів (53%) отримали компанії аграрної галузі. 25% припало на торгівлю та виробництво, 13% – на промисловість. Серед регіонів лідерами за сумами укладених договорів є Київ (10%), Львівська (8%), Одеська (7%) та Дніпропетровська (7%) області.

Максимальна сума кредиту – 60 млн грн. Виходячи зі статистики Мінекономіки, середній чек у програмі складає 3,5 млн грн.

На програму припадає кожна четверта нова позика. МВФ бачить у цьому фіскальні ризики, однак уряд, схоже, поки не готовий відмовлятися від популярної програми і навіть готує схожий проєкт для великих компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні