Категорія
Новини
Дата

Уряд розширив програму кредитів «5-7-9%». Що змінилося

Кабінет Міністрів змінив механізми державної підтримки бізнесу за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», повідомляє пресслужба уряду. Йдеться про підтримку переробки та проєктів енергоефективності, бізнесу на деокупованих територіях і запровадження держпідтримки за договорами факторингу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Сьогоднішнє рішення – наступний крок в еволюції програми. Суть запропонованих змін – відновлення та розвиток», – повідомила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, йдеться про допомогу бізнесу, що працює на деокупованих територіях, який найбільше постраждав від початку війни та потребує найбільшої уваги держави. Зміни передбачають компенсацію відсотків за програмою до рівня 1% на перші два роки, 5% з наступного року на інвестиційні цілі та 3% на фінансування оборотного капіталу. Також пропонується збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі та збільшення ліміту програми до 150 млн грн. 
  • Також держдопомога буде відкрита для всієї переробки та підприємств, що працюють у сфері енергоефективності. Передбачено компенсацію відсотків за програмою до рівня 5-7-9%; збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі; збільшення ліміту програми до 150 млн грн.
  • Одночасно для всіх інших випадків встановлюється ставка 13% річних на фінансування оборотних коштів, відтак залишається ставка на рівні 5-7-9% на інвестиційні цілі. 
  • Також передбачено надання фінансової підтримки суб’єктам підприємництва за договорами факторингу. Максимальний ліміт фінансування на контрагента та групу – до 95% суми грошової вимоги, або до 150 млн грн. Водночас максимальний строк користування фінансуванням – 360 днів. Держава компенсує підприємцю витрати на сплату базової винагороди до рівня 13% річних.

Контекст

У травні Кабінет міністрів дозволив ТЕЦ і ТЕС для відновлення пошкодженого через бойові дії обладнання скористатися програмою пільгового кредитування «5-7-9%».

З початку 2023-го в рамках «5-7-9» видано 14 538 кредитів на понад 51 млрд грн, свідчать дані Мінекономіки, надані пресслужбою міністерства. Найбільше кредитів (53%) отримали компанії аграрної галузі. 25% припало на торгівлю та виробництво, 13% – на промисловість. Серед регіонів лідерами за сумами укладених договорів є Київ (10%), Львівська (8%), Одеська (7%) та Дніпропетровська (7%) області.

Максимальна сума кредиту – 60 млн грн. Виходячи зі статистики Мінекономіки, середній чек у програмі складає 3,5 млн грн.

На програму припадає кожна четверта нова позика. МВФ бачить у цьому фіскальні ризики, однак уряд, схоже, поки не готовий відмовлятися від популярної програми і навіть готує схожий проєкт для великих компаній.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні