Категорія
Новини
Дата

Промисловий прибуток Китаю впав через наслідки COVID, наступного року показник має покращитись – Reuters

Прибуток промислових підприємств Китаю ще більше скоротився в період із січня по листопад, оскільки суворі обмеження, повʼязані з COVID-19, порушили виробничу діяльність та ланцюжки поставок, пише Reuters. Водночас аналітики передбачали кращі довгострокові економічні перспективи після різкого розвороту в політиці COVID.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з даними, опублікованими Національним бюро статистики (НБС), промисловий прибуток упав на 3,6% у січні-листопаді порівняно з роком раніше до 7,7 трлн юанів ($1,11 трлн). Відповідно до заяви бюро, старший статистик NBS Чжу Хун підкреслив відновлення спалахів COVID та низький попит у листопаді, що призвело до стримування промислового виробництва та посилення тиску на китайський бізнес.
  • Аналітики відзначають скорочення прибутку як через антивірусні обмеження у великих виробничих центрах, таких як Гуанчжоу та Чженчжоу, так і через постійну вагу затяжної кризи нерухомості та уповільнення експорту.
  • Водночас вони очікують, що наступного року може початися стійке відновлення, хоча найближчою перспективою, ймовірно, буде подальший спад, оскільки зняття обмежень призведе до різкого зростання кількості хворих.
  • Минулого місяця промислове виробництво зросло лише на 2,2% порівняно з минулим роком, не виправдавши очікування зростання на 3,6% в опитуванні Reuters і значно сповільнившись порівняно зі зростанням на 5,0%, що спостерігалося у жовтні.
  • Незважаючи на те, що Пекін скасував деякі з найжорсткіших у світі антивірусних обмежень на початку грудня, а в понеділок оголосив про відміну карантинних вимог для мандрівників з 8 січня, очікується, що економіка, як і раніше, матиме труднощі в зимові місяці, оскільки велика частина населення захворіла на коронавірус і не може працювати.
  • Промисловий прибуток може впасти ще більше у грудні, оскільки багато міст зіткнулися із сплеском інфекцій COVID, сказав Хао Чжоу, головний економіст GTJAI. Він додав, що з січня наступного року можливе значне поліпшення, оскільки економічна активність повертається до норми, і закликав до проведення енергійної та цілеспрямованої політики, щоб допомогти оживити приватний сектор наступного року.
  • За січень-листопад прибуток фірм приватного сектора скоротився на 7,9%, що є невеликим покращенням порівняно з падінням на 8,1% за перші 10 місяців.

Контекст

Економічне зростання Китаю склало всього 3% у перші три квартали цього року і, як очікується, залишиться на цьому рівні протягом усього року, що є одним із найгірших років майже за півстоліття.

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої завбільшки економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може привести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. По всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 з початку пандемії, він відбувся в усіх регіонах країни.

Зрештою, Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення, пише Bloomberg із посиланням на протокол внутрішнього засідання Національної комісії охорони здоровʼя Китаю. Рівень зараження перевершив попередній щоденний рекорд близько 4 млн, встановлений у січні 2022 року.

Близько 85 млн осіб – третина з 267 млн громадян Китаю у віці 60 років і старше – не отримали третьої дози вакцини, необхідної для високого рівня захисту від варіанта коронавірусу Омікрон. Серед осіб віком 80 років і більше цей показник становить близько 60%, або 21 млн осіб, пише FT. Материкові китайці, які прагнуть отримати західні вакцини з матричною РНК, а не місцеві, стікаються до Макао, в єдину лікарню, яка пропонує щеплення туристам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні