Категорія
Новини
Дата

Промисловий прибуток Китаю впав через наслідки COVID, наступного року показник має покращитись – Reuters

2 хв читання

Прибуток промислових підприємств Китаю ще більше скоротився в період із січня по листопад, оскільки суворі обмеження, повʼязані з COVID-19, порушили виробничу діяльність та ланцюжки поставок, пише Reuters. Водночас аналітики передбачали кращі довгострокові економічні перспективи після різкого розвороту в політиці COVID.

Ключові факти

  • Згідно з даними, опублікованими Національним бюро статистики (НБС), промисловий прибуток упав на 3,6% у січні-листопаді порівняно з роком раніше до 7,7 трлн юанів ($1,11 трлн). Відповідно до заяви бюро, старший статистик NBS Чжу Хун підкреслив відновлення спалахів COVID та низький попит у листопаді, що призвело до стримування промислового виробництва та посилення тиску на китайський бізнес.
  • Аналітики відзначають скорочення прибутку як через антивірусні обмеження у великих виробничих центрах, таких як Гуанчжоу та Чженчжоу, так і через постійну вагу затяжної кризи нерухомості та уповільнення експорту.
  • Водночас вони очікують, що наступного року може початися стійке відновлення, хоча найближчою перспективою, ймовірно, буде подальший спад, оскільки зняття обмежень призведе до різкого зростання кількості хворих.
  • Минулого місяця промислове виробництво зросло лише на 2,2% порівняно з минулим роком, не виправдавши очікування зростання на 3,6% в опитуванні Reuters і значно сповільнившись порівняно зі зростанням на 5,0%, що спостерігалося у жовтні.
  • Незважаючи на те, що Пекін скасував деякі з найжорсткіших у світі антивірусних обмежень на початку грудня, а в понеділок оголосив про відміну карантинних вимог для мандрівників з 8 січня, очікується, що економіка, як і раніше, матиме труднощі в зимові місяці, оскільки велика частина населення захворіла на коронавірус і не може працювати.
  • Промисловий прибуток може впасти ще більше у грудні, оскільки багато міст зіткнулися із сплеском інфекцій COVID, сказав Хао Чжоу, головний економіст GTJAI. Він додав, що з січня наступного року можливе значне поліпшення, оскільки економічна активність повертається до норми, і закликав до проведення енергійної та цілеспрямованої політики, щоб допомогти оживити приватний сектор наступного року.
  • За січень-листопад прибуток фірм приватного сектора скоротився на 7,9%, що є невеликим покращенням порівняно з падінням на 8,1% за перші 10 місяців.

Контекст

Економічне зростання Китаю склало всього 3% у перші три квартали цього року і, як очікується, залишиться на цьому рівні протягом усього року, що є одним із найгірших років майже за півстоліття.

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої завбільшки економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може привести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. По всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 з початку пандемії, він відбувся в усіх регіонах країни.

Зрештою, Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення, пише Bloomberg із посиланням на протокол внутрішнього засідання Національної комісії охорони здоровʼя Китаю. Рівень зараження перевершив попередній щоденний рекорд близько 4 млн, встановлений у січні 2022 року.

Близько 85 млн осіб – третина з 267 млн громадян Китаю у віці 60 років і старше – не отримали третьої дози вакцини, необхідної для високого рівня захисту від варіанта коронавірусу Омікрон. Серед осіб віком 80 років і більше цей показник становить близько 60%, або 21 млн осіб, пише FT. Материкові китайці, які прагнуть отримати західні вакцини з матричною РНК, а не місцеві, стікаються до Макао, в єдину лікарню, яка пропонує щеплення туристам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні