Китай знову накрила хвиля COVID-19. Як це уповільнює економіку КНР та всього світу – розбір WSJ /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Китай знову накрила хвиля COVID-19. Як це уповільнює економіку КНР та всього світу – розбір WSJ

Getty Images

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої за величиною економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може призвести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. Forbes вибрав головне з матеріалу WSJ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Цього тижня по всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 з початку пандемії. Два дні тому в КНР зареєстрували понад 31 000 нових добових випадків зараження вірусом COVID. Для Китаю це рекордний показник із початку епідемії. Спалах відбувся у всіх регіонах країни.

Високий рівень захворюваності виявлено у 80 містах. На них припадає половина річного ВВП Китаю та близько 90% його експорту. Шицзячжуан, місто з населенням 11 млн осіб на південний захід від столиці, спробувало послабити карантин, але через кілька днів знову посилило його після зростання кількості випадків захворювання.

Економіка під замком

Методи боротьби Пекіна з поширенням вірусу залишаються незмінними – вкрай жорсткі обмеження на пересування та торгівлю в багатьох великих містах, від Тяньцзіня на півночі до Гуанчжоу на півдні. Локдауни відновилися в Пекіні. Запроваджено нові обмеження на переміщення вулицями, торгівлю та виробничу діяльність.

Масові локдауни – ознака того, що уряд КНР не може гарантувати сталого відновлення китайської економіки, а заходи боротьби з COVID-19 у Китаї є неефективними. Епідеміологічна ситуація в Китаї залишається складною вже три роки, хоча інші великі країни скасували майже всі заходи контролю за поширенням вірусу.

Те, що Пекін продовжує використовувати жорсткі карантинні заходи, які китайські чиновники називають «політикою нульової толерантності», може означати, що Китай навряд чи стане локомотивом світової економіки в умовах уповільнення темпів зростання США та Європи. Аналітики побоюються, що карантин знову порушить глобальні ланцюжки поставок у неочікуваний момент: через зростання відсоткових ставок економіки інших країн втрачають темпи.

«Ми очікували, що в міру уповільнення світової економіки Китай набиратиме обертів, – каже аналітик Standard Chartered Шуан Дінг. – Але в першій половині наступного року це навряд чи станеться».

Є й позитивний момент: якщо наступного року економічне зростання в Китаї залишиться слабким, знизиться попит на енергоносії та інші сировинні товари. Тоді темпи глобальної інфляції знизяться, а центробанки, споживачі та виробничі підприємства зможуть зітхнути спокійніше. Але це станеться в тому випадку, якщо не повториться глобальний збій у ланцюжках поставок, як це було після весняного карантину в Шанхаї.

Послаблень не передбачається

Третій термін Сі Цзіньпіна на посаді голови КНР, про який восени цього року оголосив зʼїзд китайської компартії, викликав у інвесторів сподівання, що найближчим часом Пекін відмовиться від методу «нульової толерантності».

У листопаді уряд опублікував проєкт нового плану боротьби з коронавірусом. Документ із 20 пунктів передбачав скорочення термінів карантину та послаблення обмежень на контакти при підтверджених випадках захворювання. Ці правила вселили в інвесторів надію на відновлення зростання китайської економіки. Але план не буде введений у дію, допоки уряд Китаю не підвищить рівень вакцинації, особливо серед вразливих категорій громадян. Крім того, спочатку уряд планує збільшити кількість ліжкомісць у лікарнях.

Економічні наслідки локдаунів добре демонструє ситуація на найбільшому у світі підприємстві зі збирання iPhone – величезному виробничому комплексі компанії Foxconn у Чженчжоу. Цього тижня там відбулися зіткнення поліції та робітників, які вийшли протестувати через невиплату зарплат та кілька тижнів жорсткого карантину.

Тисячі співробітників пішли з території заводу. Через нестачу робочої сили знизилася продуктивність складальних ліній. Apple вже попередила про можливий дефіцит смартфонів старших моделей.

Економісти та експерти з логістики вважають малоймовірним повторення перебоїв у ланцюжках постачання такого масштабу, як під час весняного карантину в Шанхаї. Але проблеми можливі, особливо якщо локдауни у великих морських чи аеропортах затягнуться надовго.

Повільна реакція

Економічне зростання у Китаї сповільнилося ще до запровадження останнього раунду карантинних обмежень. Скоротилася виручка промислових підприємств, будівельних фірм та компаній зі сфери послуг. Порівняно з минулим роком знизився обсяг експорту. Проблем додають зовнішні чинники, наприклад, рішення США заборонити експорт до Китаю передових напівпровідників і технологій з міркувань національної безпеки.

Деякі аналітики вже знизили прогнози зростання китайської економіки. Наприклад, головний економіст фінансового холдингу Nomura Тінг Лу очікує, що вона скоротиться на 0,3% у четвертому кварталі, порівняно з третім. Прогноз зростання економіки на весь рік знизився з 2,9% до 2,8%.

Темпи відновлення економічного зростання наступного року залежатимуть від того, чи Китай знайде дієву альтернативу підходу «нульової терпимості». Більшість аналітиків сумніваються, що в цьому плані уряд КНР діятиме швидко. Влада надасть перевагу повільному, поетапному ослабленню карантинних заходів – з відкатами назад, якщо лікарі почнуть реєструвати нові спалахи епідемії. Скасування локдаунів навряд чи розпочнеться до другого кварталу наступного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні