Категорія
Новини
Дата

Дохід Apple вперше за 3,5 роки не зросте. Через COVID у Китаї компанії не вистачає до 15 млн iPhone

Дохід американської корпорації Apple у четвертому кварталі опуститься нижче за рекордні $123,9 млрд, отримані за аналогічний квартал минулого року. Чистий прибуток знизиться більш ніж на 8%, пише Financial Times із посиланням на дані аналітичної компанії Visible Alpha. Вперше за 14 кварталів доходи компанії не зростуть. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пʼята частина доходу Apple припадає на продаж у Китаї, а там збирають понад 90% iPhone. Конкурент Samsung залишив Китай у 2019 році та диверсифікував збірку щонайменше в чотирьох країнах, зазначає видання.  
  • Через коронавірусні обмеження і різкий сплеск захворюваності після їх скасування компанія зіткнулася з нестачею від 5 млн до 15 млн iPhone.
  • Складнощі також виникають і з реалізацією вже вироблених пристроїв. Наприклад, одному магазину Apple у головному торговому районі Пекіна довелося скоротити робочий день, оскільки всі його співробітники захворіли. Робітників також не вистачає на виробничих лініях, зазначає FT.

Контекст

З кінця жовтня Китай захлеснула нова хвиля коронавірусу. Через це виробництво Apple, розташоване у Китаї, опинилося під загрозою. 

На найбільшому заводі компанії Foxconn у Чженчжоу, що збирає смартфони Apple, було введено жорсткі карантинні заходи, які спровокували масові та жорстокі протести робітників. 

Тепер, коли Китай почав згортати політику «нульової терпимості» до COVID, Apple зіткнулася з новим довгостроковим ризиком – нестачею робочої сили на заводах, фабриках, складах та інших логістичних обʼєктах по всій країні.

Натомість Індія та Вʼєтнам стають виробничими центрами Apple, оскільки партнери компанії прагнуть підвищити стійкість ланцюжка постачань, значною мірою зосередженого на Китаї з його геополітичними проблемами та високим рівнем захворюваності на COVID.

Раніше Apple відмовився від планів збільшення виробництва смартфонів iPhone 14 через слабкий попит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні