Найбільший спалах COVID-19 у світі. У Китаї з початку грудня на коронавірус захворіли 18% населення /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Найбільший спалах COVID-19 у світі. У Китаї з початку грудня на коронавірус захворіли 18% населення

Getty Images

У Китаї у перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення, пише Bloomberg із посиланням на протокол внутрішнього засідання Національної комісії охорони здоровʼя Китаю. Рівень зараження перевершив попередній щоденний рекорд близько 4 млн, встановлений у січні 2022 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За оцінками вищого державного органу охорони здоровʼя, майже 37 млн людей у Китаї могли бути заражені COVID-19 за один день, 20 грудня, що робить спалах у країні найбільшим у світі.
  • Швидке зняття Пекіном обмежень COVID Zero призвело до безперешкодного поширення варіантів омікрону серед населення з низьким рівнем природного імунітету. За оцінками агентства, понад половина жителів провінції Сичуань на південному заході Китаю та столиці Пекіна інфіковані.
  • Наразі люди в Китаї використовують експрес-тести на антигени для виявлення інфекцій, і вони не зобовʼязані повідомляти про позитивні результати. Тим часом уряд припинив публікацію щоденної кількості безсимптомних випадків.
  • Головний економіст консалтингової компанії MetroDataTech Чен Цінь прогнозує, що поточна хвиля в Китаї досягне піку в період із середини грудня до кінця січня в більшості міст. 
  • 37 млн щоденних випадків захворювання, за оцінками, на 20 грудня – це різке відхилення від офіційного підрахунку лише 3049 випадків зараження, зареєстрованих у Китаї на цей день. Це також у кілька разів перевищує попередній світовий рекорд пандемії. Згідно з даними, зібраними Bloomberg, 19 січня 2022 року глобальні випадки досягли рекордно високого рівня – 4 млн людей на тлі початкової хвилі омікрону.

Контекст

У листопаді виробничий сектор Китаю скоротився швидше, ніж очікувалося, оскільки масові обмеження для боротьби з рекордною кількістю випадків захворювання на COVID-19 уповільнили виробництво другої за величиною економіки світу.

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої за величиною економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може призвести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. По всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 із початку пандемії, він відбувся у всіх регіонах країни.

Високий рівень захворюваності було виявлено у 80 містах. На них припадає половина річного ВВП Китаю та близько 90% його експорту. Шицзячжуан, місто з населенням 11 млн осіб на південний захід від столиці, спробувало послабити карантин, але через кілька днів знову посилило його після зростання кількості випадків захворювання.

Китаєм прокотилася хвиля протестів. Люди виходять на вулиці проти цензури та скандують слово «свобода». Безпосередньої загрози зміни влади немає. Але для Сі Цзіньпіна це найбільша за багато років політична криза.

Зрештою Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні