Китай відмовляється від жорстких коронавірусних обмежень через економічні втрати /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китай відмовляється від жорстких коронавірусних обмежень через економічні втрати

Getty Images

Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних з коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нові заходи, викладені в середу урядом Китаю, були передбачені засіданням політбюро Комуністичної партії Китаю, на якому наголошувалося на важливості стабілізації економіки, а не боротьби з COVID-19.
  • Вони передбачають ізоляцію вдома безсимптомних хворих або з легкими випадками захворювання на коронавірус, а не в лікарнях чи централізованих карантинних установах. 
  • Деякі місцеві органи влади експериментували з аналогічними заходами останніми днями.
  • Державна рада також заявила, що людям не потрібно предʼявляти доказ негативного результату тесту перед входом у більшість громадських місць – послаблення, нещодавно введене в містах, зокрема Пекін і Шанхай, незважаючи на побоювання, що швидке поширення COVID може перевантажити медичну систему.
  • Раніше уряд заявив, що «оптимізує профілактику та боротьбу з епідеміями», оскільки він намагається стабілізувати економіку, яка зростала на 3% у річному вирахуванні протягом перших девʼяти місяців 2022 року, нижче за цільовий показник Пекіна на кінець року в 5,5%.
  • Торгові дані Китаю за листопад стали останнім прикладом наростання тиску на його економіку, коли експорт та імпорт скоротилися з найбільшим відривом за кілька років внаслідок ослаблення світового попиту на його товари. Експорт країни в доларовому вираженні впав на 8,7% у річному вирахуванні – до $296 млрд, що стало найбільшим падінням з початку пандемії в січні 2020 року і набагато нижчим за очікуване падіння на 3,5%. Імпорт скоротився на 10,6% – до $226 млрд, що стало максимальним показником за два з половиною роки.
  • У жовтні експорт та імпорт впали лише на 0,3% та 0,7% відповідно.

Контекст

У листопаді виробничий сектор Китаю скоротився швидше, ніж очікувалося, оскільки масові обмеження для боротьби з рекордною кількістю випадків захворювання на COVID-19 уповільнили виробництво другої за величиною економіки світу.

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої за величиною економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може призвести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. По всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 з початку пандемії, він відбувся у всіх регіонах країни.

Високий рівень захворюваності було виявлено у 80 містах. На них припадає половина річного ВВП Китаю та близько 90% його експорту. Шицзячжуан, місто з населенням 11 млн осіб на південний захід від столиці, спробувало послабити карантин, але через кілька днів знову посилило його після зростання кількості випадків захворювання.

Китаєм прокотилася хвиля протестів. Люди виходять на вулиці проти цензури та скандують слово «свобода». Безпосередньої загрози зміни влади немає. Але для Сі Цзіньпіна це найбільша за багато років політична криза.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні