Категорія
Новини
Дата

Вакцинні туристи. Китайці масово прямують до Макао, щоб отримати мРНК-щеплення від COVID

2 хв читання

Материкові китайці, які прагнуть отримати західні вакцини з матричною РНК, а не місцеві, стікаються до Макао, в єдину лікарню, яка пропонує щеплення туристам, пише Financial Times. Жвавий бізнес вакцинного туризму в Макао швидко спричинив появу посередників, які стягують плату за організацію поїздок та іншу логістику. 

Ключові факти

  • Пекін не схвалив жодних іноземних вакцин проти COVID-19 для використання своїми громадянами, натомість покладаючись на уколи китайських груп Sinovac і Sinopharm. Аналітики кажуть, що вони забезпечують нижчий рівень імунітету ніж західні альтернативи, в яких використовується технологія мРНК.
  • Різкий розворот Пекіна цього місяця в його колишній політиці стримування хвороби, викликав сплекс захворювань та зростання кількості жителів материка, які шукають інʼєкції мРНК у Макао. Колишня португальська колонія та особливий адміністративний район – єдине місце за межами материкового Китаю, куди громадяни країни можуть подорожувати без карантину після повернення.
  • Місця для вакцинації були швидко заброньовані, оскільки спалах у Китаї вийшов з-під контролю. Співробітник служби підтримки в лікарні Макао сказав, що його телефон дзвонив «нон-стоп» з того часу, як на початку грудня в Китаї почав набирати обертів спалах. 
  • За словами аналітиків, неоднорідне охоплення вакцинацією в Китаї заклало основу для хаосу, який охопив його медичну систему, оскільки лікарні були переповнені хворими пацієнтами після закінчення політики «нульового COVID».
  • Доцент Міського університету Гонконгу Ніколас Томас, який спеціалізується на зовнішній політиці Китаю та безпеки охорони здоровʼя в Азії, каже, що зростання «вакцинного туризму» було викликане «багатими» жителями материка, які мають доступ до наукових досліджень, які порівнюють ефективність вакцин.
  • Дослідження Lancet з Сінгапуру, опубліковане цього місяця, показало, що у людей, які отримали три дози уколів Sinovac або Sinopharm, які засновані на більш старій технології, що використовує інактивований вірус для виклику імунної відповіді, ймовірність розвитку важкого COVID майже вдвічі вища, ніж у людей, які одержав три уколи мРНК. Ті, хто мав зроблені китайські щеплення, також мали на 50% більше шансів бути госпіталізованими.

Контекст

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої завбільшки економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може привести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. По всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 з початку пандемії, він відбувся в усіх регіонах країни.

Зрештою, Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення, пише Bloomberg із посиланням на протокол внутрішнього засідання Національної комісії охорони здоровʼя Китаю. Рівень зараження перевершив попередній щоденний рекорд близько 4 млн, встановлений у січні 2022 року.

Близько 85 млн осіб – третина з 267 млн громадян Китаю у віці 60 років і старше – не отримали третьої дози вакцини, необхідної для високого рівня захисту від варіанта коронавірусу Омікрон. Серед осіб віком 80 років і більше цей показник становить близько 60%, або 21 млн осіб, пише FT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні