Категорія
Новини
Дата

Вакцинні туристи. Китайці масово прямують до Макао, щоб отримати мРНК-щеплення від COVID

Материкові китайці, які прагнуть отримати західні вакцини з матричною РНК, а не місцеві, стікаються до Макао, в єдину лікарню, яка пропонує щеплення туристам, пише Financial Times. Жвавий бізнес вакцинного туризму в Макао швидко спричинив появу посередників, які стягують плату за організацію поїздок та іншу логістику. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Пекін не схвалив жодних іноземних вакцин проти COVID-19 для використання своїми громадянами, натомість покладаючись на уколи китайських груп Sinovac і Sinopharm. Аналітики кажуть, що вони забезпечують нижчий рівень імунітету ніж західні альтернативи, в яких використовується технологія мРНК.
  • Різкий розворот Пекіна цього місяця в його колишній політиці стримування хвороби, викликав сплекс захворювань та зростання кількості жителів материка, які шукають інʼєкції мРНК у Макао. Колишня португальська колонія та особливий адміністративний район – єдине місце за межами материкового Китаю, куди громадяни країни можуть подорожувати без карантину після повернення.
  • Місця для вакцинації були швидко заброньовані, оскільки спалах у Китаї вийшов з-під контролю. Співробітник служби підтримки в лікарні Макао сказав, що його телефон дзвонив «нон-стоп» з того часу, як на початку грудня в Китаї почав набирати обертів спалах. 
  • За словами аналітиків, неоднорідне охоплення вакцинацією в Китаї заклало основу для хаосу, який охопив його медичну систему, оскільки лікарні були переповнені хворими пацієнтами після закінчення політики «нульового COVID».
  • Доцент Міського університету Гонконгу Ніколас Томас, який спеціалізується на зовнішній політиці Китаю та безпеки охорони здоровʼя в Азії, каже, що зростання «вакцинного туризму» було викликане «багатими» жителями материка, які мають доступ до наукових досліджень, які порівнюють ефективність вакцин.
  • Дослідження Lancet з Сінгапуру, опубліковане цього місяця, показало, що у людей, які отримали три дози уколів Sinovac або Sinopharm, які засновані на більш старій технології, що використовує інактивований вірус для виклику імунної відповіді, ймовірність розвитку важкого COVID майже вдвічі вища, ніж у людей, які одержав три уколи мРНК. Ті, хто мав зроблені китайські щеплення, також мали на 50% більше шансів бути госпіталізованими.

Контекст

Політика «нульової терпимості до COVID» – головне гальмо другої завбільшки економіки світу. Позитивний момент її уповільнення – падіння попиту на енергоносії, що може привести до зниження цін та зменшення темпів інфляції у США та Європі. По всьому Китаю відновилися масові локдауни: влада намагається стримати найсильніший спалах COVID-19 з початку пандемії, він відбувся в усіх регіонах країни.

Зрештою, Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення, пише Bloomberg із посиланням на протокол внутрішнього засідання Національної комісії охорони здоровʼя Китаю. Рівень зараження перевершив попередній щоденний рекорд близько 4 млн, встановлений у січні 2022 року.

Близько 85 млн осіб – третина з 267 млн громадян Китаю у віці 60 років і старше – не отримали третьої дози вакцини, необхідної для високого рівня захисту від варіанта коронавірусу Омікрон. Серед осіб віком 80 років і більше цей показник становить близько 60%, або 21 млн осіб, пише FT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні