Категорія
Новини
Дата

Провідний нафтотрейдер Vitol торік знову отримав рекордний прибуток. Усе завдяки збоям на енергоринках

Найбільший у світі незалежний трейдер сировинних товарів Vitol другий рік поспіль отримав прибуток, що значно перевищує показники конкурентів, пише Financial Times. За словами джерел, знайомих із результатами компанії, у 2023 році компанія заробила $13 млрд чистого прибутку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Незважаючи на те, що показник чистого прибутку Vitol нижчий за рекордні $15,1 млрд, отримані у 2022 році, він більш ніж утричі перевищує $4 млрд, про які компанія повідомила у 2021-му. 
  • Результат ілюструє, яку вигоду Vitol отримала від збоїв на енергетичних ринках за останні два роки.
  • Вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року призвело до різкого зростання цін на енергоносії, а Захід відповів санкціями, що спровокувало одне з найбільших зрушень у світових товарних потоках в історії. 2023-го волатильність цін знизилася, але товарні потоки залишаються порушеними.
  • Компанія відмовилася коментувати цифру прибутку, яка затьмарила її найбільших конкурентів і перевищила показники деяких найбільших світових виробників нафти, включаючи італійську Eni. Vitol зміцнила свої позиції одного з найвпливовіших гравців на світових енергетичних ринках.
  • Зниження цін на сировину означало, що оборот впав до $400 млрд з $505 млрд у 2022 році, але загальний обсяг енергетичних продуктів, що продаються Vitol, збільшився на 4% у річному обчисленні, йдеться у заяві, зробленій минулого місяця.
  • Зростання було забезпечене за рахунок обсягів газу та скрапленого природного газу, які зросли на 19% та 24% відповідно. Обсяг нафти та нафтопродуктів, якими торгувала група, залишився приблизно на рівні 7,3 млн барелів на день.

Контекст

У Великій Британії Vitol володіє і управляє пʼятьма електростанціями через свою дочірню компанію VPI, що робить її більшим виробником електроенергії, ніж Centrica. VPI також будує в регіоні ще три енергообʼєкти – два у Великій Британії та один в Ірландії.

Найближчий конкурент Vitol, компанія Trafigura, отримала чистий прибуток у розмірі $7,2 млрд за останній фінансовий рік, який закінчився у вересні, тоді як приватний енерготрейдер Gunvor заробив $1,3 млрд, повідомила компанія минулого тижня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні