Категорія
Новини
Дата

Провідний нафтотрейдер Vitol отримав рекордний прибуток у $15 млрд завдяки енергетичній кризі

Найбільший у світі незалежний трейдер сировинних товарів Vitol став одним із найбільших переможців енергетичної кризи, повідомивши про рекордний чистий прибуток у майже $15 млрд минулого року, що набагато перевищує показники конкурентів, пише Financial Times із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Неймовірний прибуток відповідав сукупному прибутку компанії за попередні шість років і був більшим, ніж у деяких найбільших світових виробників нафти, включаючи італійську Eni, що свідчить про те, як трейдери виграли від крайньої волатильності на енергетичних ринках, спричиненої вторгненням Росії в Україну.
  • Рік принесе величезні виплати акціонерам Vitol – приблизно 450 старшим партнерам. Компанії, що конкуруюють з Vitol, зокрема Trafigura, Glencore та Mercuria, також повідомили про рекордні результати, оскільки галузь отримала прибуток від диких стрибків цін та потрясінь, спричинених війною. Але масштаби прибутку Vitol набагато перевершили конкурентів.
  • Стрибок прибутку Vitol був підкріплений непередбаченими доходами на ринках електроенергії, виробництва електроенергії, переробки та торгівлі скрапленим природним газом. Оборот компанії майже подвоївся минулого року до $505 млрд, йшлося у повідомленні минулого тижня.
  • Операції Vitol з торгівлі СПГ також значно збільшили виторг, оскільки компанія відправляла СПГ до Європи, щоб поповнити втрати російського газу. Вартість вантажів СПГ різко зросла минулого року, а загальний обсяг поставок СПГ Vitol трохи зріс до 17,6 млн т нафтового еквівалента.

Контекст

У Великій Британії Vitol володіє і управляє пʼятьма електростанціями через свою дочірню компанію VPI, що робить її більшим виробником електроенергії, ніж Centrica. VPI також будує ще три енергообʼєкти в регіоні: два у Великій Британії та один в Ірландії.

Прибуток, отриманий енергетичними компаніями, викликав гнів політиків у кількох країнах, зокрема у Великій Британії, яка цього року збільшила податок на прибуток від енергетики. 

Vitol – зареєстрована в Нідерландах компанія з великими офісами в Женеві, Лондоні, Гʼюстоні та Сінгапурі. Група є найбільшим у світі незалежним нафтотрейдером, хоча торік вона торгувала сирою нафтою трохи менше, ніж у 2021 році, після скорочення обсягів перевалочної російської нафти. Vitol припинила торгівлю російською нафтою у червні.

Генеральний директор Рассел Харді заявив на саміті FT Commodities Global Summit минулого тижня, що більшість прибутку реінвестується в проєкти капіталовкладень для посилення енергопостачання, такі як підвищення ефективності електростанцій.

Великі енергетичні компанії, такі як BP, Shell та ExxonMobil, повідомили про рекордні прибутки за рік, і очікується, що їхній сукупний прибуток після оподаткування перевищить $200 млрд.

ExxonMobil повідомила про прибуток у розмірі $55,7 млрд за 2022 рік, що є найвищим річним доходом для західної нафтової компанії, тоді як Shell доповіла про рекордний прибуток у розмірі $39,9 млрд, а Chevron заробила $36,5 млрд.

Британська British Petroleum отримала базовий прибуток за минулий рік у розмірі $27,7 млрд, це більш ніж удвічі перевищує її показник за 2021-й. Французька нафтова компанія TotalEnergies отримала рекордний чистий прибуток у розмірі $36,2 млрд у 2022 році, що вдвічі більше, ніж попереднього року. Норвезька енергетична група Equinor отримала минулого року рекордний скоригований прибуток до оподаткування у розмірі $75 млрд завдяки високим цінам на природний газ, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні