Категорія
Новини
Дата

Путін назвав умови повернення Росії до «зернової угоди»

Росія розгляне можливість повернутися до зернової угоди, якщо буде враховано та реалізовано всі її вимоги. Про це напередодні заявив на нараді з урядовцями президент країни-агресора Володимир Путін, пише Комерсант.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Серед умов, які озвучив Путін, – виведення з-під санкцій поставок російського зерна та добрив «на світові ринки», підключення банків до SWIFT і припинення «всіх обмежень».
  • «Нам потрібні не якісь обіцянки щодо цього і якісь ідеї. Нам потрібне виконання цих умов», – сказав Путін.
  • Він вважає, що РФ виявляла «дива витримки та толерантності», продовжуючи зернову угоду. 
  • Путін також каже, що при цьому жодних зобовʼязань і домовленостей щодо зернової угоди ніхто виконувати не збирався, «лише постійно щось вимагали від РФ».
  • «Захід зробив усе, щоб пустити зернову угоду під укіс, не пошкодували на це сил», – вважає він.
  • Він також заявив, що «зернова угода» нібито призвела до прямих втрат російських аграріїв у $1,2 млрд.
  • «Наша країна в змозі замістити українське зерно, як на комерційній, так і на безплатній основі. Тим паче, що у нас цього року знову очікується рекордний врожай», – сказав Путін. 

Контекст

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження угоди. У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій йдеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Того ж дня президент Володимир Зеленський запропонував продовжити роботу «зернового коридору» після того, як Росія вирішила вийти з угоди. «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, то всі готові продовжувати постачання зерна», – сказав він.

19 липня Зеленський заявив, що Україна вивчає можливість безпечного функціонування «зернового коридору», включно з можливим супроводом конвоями, повідомив президент Володимир Зеленський. За його словами, деякі компанії-орендатори кораблів або агротрейдери заявляють про готовність йти цим коридором.

Водночас Міноборони РФ заявило, що вважатиме потенційними цілями всі судна, які прямуватимуть до портів України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні