Категорія
Новини
Дата

Росія знищила 60 000 т зерна в порту Чорноморськ. Kernel повідомив про значні пошкодження (Доповнено)

У ніч на 19 липня Росія обстріляла обʼєкти портової інфраструктури, які були задіяні в «зерновій ініціативі», у порту Чорноморськ знищено 60 000 т зерна. Про це повідомив міністр аграрної політики Микола Сольський. 

Ключові факти

  • Ворог атакував зернові термінали та портову інфраструктуру в портах Одеса та Чорноморськ. За словами міністра, нічний удар вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ. 
  • За оцінками спеціалістів, для повноцінного відновлення об’єктів, що постраждали цієї ночі, знадобиться не менше року, зазначив Сольський.
  • Він додав, що у порту Чорноморська також були знищені 60 000 т зерна, яке мало бути завантажене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому.
  • Найбільше, за словами міністра, постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. 
  • «Це терористичний акт не проти України, а проти всього світу. Продовольча безпека якого знову під загрозою. Людство опинилося в заручниках у країни терориста, яка шантажує весь світ голодом. Світ має відреагувати жорстко і відповідно до ситуації», – наголосив Сольський.
  • Доповнено. Активи агрохолдингу «Кернел» у порту «Чорноморськ» зазнали значних пошкоджень через ворожий обстріл в ніч на 19 липня, ідеться в повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.
  • «Зерноперевалочні комплекси компанії, а також зерно, що зберігається в порту «Чорноморськ», були значно пошкоджені. Початкові оцінки показують, що для повернення активів у робочий стан знадобиться значний час», – йдеться у заяві.
  • Акції компанії на 15:00 за місцевим часом котирувалися за курсом близько PLN12,7-12,9. Це приблизно на 5% нижче за ціну відкриття.
Росія знищила 60 000 т зерна в порту Чорноморськ. Kernel повідомив про значні пошкодження (Доповнено) /Фото 1

Наслідки ракетної атаки на порти Одеси. Фото: Мінвідновлення

Росія знищила 60 000 т зерна в порту Чорноморськ. Kernel повідомив про значні пошкодження (Доповнено) /Фото 2

Наслідки ракетної атаки на порти Одеси. Фото: Мінвідновлення

Росія знищила 60 000 т зерна в порту Чорноморськ. Kernel повідомив про значні пошкодження (Доповнено) /Фото 3

Наслідки ракетної атаки на порти Одеси. Фото: Мінвідновлення

Росія знищила 60 000 т зерна в порту Чорноморськ. Kernel повідомив про значні пошкодження (Доповнено) /Фото 4

Наслідки ракетної атаки на порти Одеси. Фото: Мінвідновлення

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

В ніч на 19 липня росіяни вдарили ракетами «Онікс» та Х-22 по критичній та портовій інфраструктурі Одеси. Також було влучання у промисловий обʼєкт на території області, повідомив речник ОК «Південь» Владислав Назаров.

Нічний повітряний наліт на Одеську область був одним із наймасштабніших з початку великої війни, пише «Думська». Видання зазначило, що ворог здійснив кілька хвиль запусків з акваторії Севастополя. Залп «Калібрів» із 12 ракет було збито. Потім були запущені «Онікси», за ними Х-22 і Х-59 одночасно з «Шахедами».

Удару по зерновому та олійному терміналах Росія завдала після того, як 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди». У Кремлі заявили, що повернуться до неї після виконання умов РФ. Пізніше російське МЗС опублікувало заяву, в якій ідеться про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Також масована атака на Одесу відбулася на тлі недавнього пошкодження Керченського мосту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні