Гендиректор УОП Герман Сметанін /пресслужба ДК "Укроборонпром"
Категорія
Новини
Дата

Гендиректор компанії-наступника «Укроборонпрому» анонсував кадрові призначення і закупівлі на Prozorro

Гендиректор УОП Герман Сметанін Фото пресслужба ДК "Укроборонпром"

АТ «Українська оборонна промисловість» (колишній концерн «Укроборонпром») затвердило Стратегію запобігання виявленню та протидії корупції на 2023–2024 роки. Документ має розблокувати процес кадрових призначень та консолідованих закупівель товарів невійськового призначення на Prozorro, повідомив під час презентації гендиректор Герман Сметанін.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «За понад місяць на посаді я ще не підписував жодного контракту з новими керівниками. Усі поки працюють у статусі тимчасово виконуючих обов’язки та очікують розгляду конкурсної комісії», – повідомив Сметанін. 
  • Він зазначив, що 15 серпня підписав наказ про запуск комісії, уповноваженої рекомендувати керівників оборонних підприємств товариства та співробітників для адміністративної структури компанії.
  • До складу комісії увійдуть 14 членів, зокрема представники Міноборони, Мінекономіки, Мінстратегпрому, комітету оборони і безпеки, посольств та громадських організацій.
  • «Оскільки відбір непублічний, зараз разом із допомогою HR-установ формуємо довгий перелік кандидатів на посади», – повідомив Сметанін.
  • Він уточнив Forbes, що на волонтерських умовах у відборі кандидатів погодилось допомогти одне рекрутингове агентство. На розгляд комісії потрапить шорт-лист кандидатів. 
  • За час роботи Сметаніна з посад звільнили четверо управлінців на підприємствах АТ, ще одне – «Завод імені Малишева» раніше очолював Сметанін, повідомила Forbes пресслужба УОП. Найближчим часом у цих компаніях зʼявляться нові керівники, зазначив гендиректор. «Наказ про призначення вже готовий», – додав Сметанін. 
  • УОП також планує розпочати консолідовані закупівлі всього необхідного підприємствам, які входять до її складу, на Prozorro. «Закупівлі, які не стосуються виробничої діяльності, ремонту, модернізації техніки, будуть здійснюватися централізовано. Не будемо цього робити для позицій військового спрямування, запчастин виключно з міркувань безпеки», – зазначив Сметанін.
  • За його словами, найближчим часом планується провести консолідовані закупівлі природного газу для потреб підприємств УОП.

Контекст

1 вересня «Укроборонпром» разом із НАЗК презентували антикорупційну стратегію, розроблену на основі рекомендацій НАЗК, звітів від ГО «Разом проти корупції», неурядової організації StateWatch та НАКО.

Стратегія адресує ключові корупційні ризики новоствореного АТ: через конкурсний відбір керівників підприємств, конкурсні агреговані закупівлі по невиробничій номенклатурі, прозорий механізм розпорядження майном. 

26 червня уряд затвердив на посаді керівника держконцерну 31-річного Сметаніна, який до цього займав посаду гендиректора держпідприємства «Заводу імені Малишева» (Харків) та має девʼять років виробничого досвіду. Сметанін замінив на посаді Юрія Гусєва. 

28 червня 2023 року концерн «Укроборонпром» припинив існування, а його правонаступником стало акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість» (УОП).

Згідно з планом реформи, 100% акцій АТ належатиме державі; акціонерне товариство виконуватиме роль корпоративного центру: відповідатиме за трансформацію підприємств-учасників та залучення інвестицій;

65 підприємств колишнього концерну стануть основою для створення п’яти спеціалізованих субхолдингів, писала LIGA.net; 119 підприємств розділять на перспективні та такі, що втратили своє значення для оборонно-промислового комплексу; 26 підприємств передадуть Фонду держмайна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні