Рада ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС затвердила кримінальну відповідальність за обхід санкцій

Рада ЄС Фото Getty Images

Рада Європейського Союзу остаточно затвердила директиви щодо покарання за порушення чи обхід санкцій ЄС – відтепер це вважатиметься кримінальним злочином, йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дії, спрямовані на допомогу в обході заборони на поїздки до ЄС, торгівля підсанкційними товарами або заборонена фінансова діяльність вважатимуться кримінальним злочином. Також до кримінальної відповідальності притягатимуть за підбурювання до цих злочинів або сприяння їм. 
  • Умисне порушення обмежувальних заходів «має спричинити увʼязнення як максимальне покарання». Також за порушення санкцій передбачаються штрафи.
  • Юросіб притягуватимуть до відповідальності, якщо злочин скоїть посадова особа. У такому разі компанії можуть заборонити ведення економічної діяльності.
  • Документ набуде чинності на 20-й день після публікації в «Офіційному журналі» ЄС. Країни-члени ЄС матимуть 12 місяців на включення положень директиви до своїх національних законодавств.

Контекст

У грудні 2023 року Рада ЄС та Європарламент завершили переговори щодо запровадження кримінального покарання за порушення санкцій ЄС щодо Росії. Нове законодавство передбачалося спрямувати на притягнення до відповідальності осіб, які порушують або обходять санкції ЄС. Документ передбачав обовʼязок держав-членів кваліфікувати певні дії як кримінальні злочини. Згідно з документом, максимальний строк покарання за навмисне порушення санкцій – до пʼяти років увʼязнення.

Серед кримінальних діянь було названо: допомогу особам, які підпадають під обмежувальні заходи ЄС, обхід заборони на поїздки до ЄС, торгівля підсанкційними товарами, а також ведення угод із державами чи організаціями, на які поширюються санкції. 

ЄС наразі готує наступний, 14-й пакет санкцій проти Росії, заявив цього тижня віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

«Ми розпочали підготовку 14-го пакету санкцій, який має бути ухвалений навесні. Він, ймовірно, включатиме широкий перелік обмежувальних заходів, спрямованих на боротьбу з обходом – наприклад, у морському секторі, оскільки Росія продовжує намагатися порушувати верхню межу цін на експорт нафти», – заявив він на конференції.

За словами Домбровскіса, ЄС також шукає способи зупинити обхід санкцій через західні дочірні компанії, що працюють у країнах за межами Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні