Валдіс Домбровскіс /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Євросоюз готується запровадити 14-й пакет санкцій проти Росії цієї весни

Валдіс Домбровскіс Фото Getty Images

Європейський союз готує наступний, 14-й за рахунком пакет санкцій проти Росії, повідомив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, пише «Радіо Свобода».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми розпочали підготовку 14-го пакету санкцій, який має бути ухвалений навесні. Він, ймовірно, включатиме широкий перелік обмежувальних заходів, спрямованих на боротьбу з обходом – наприклад, у морському секторі, оскільки Росія продовжує намагатися порушувати верхню межу цін на експорт нафти», – заявив він на конференції.
  • За словами Домбровскіс, ЄС також шукає способи зупинити обхід санкцій через західні дочірні компанії, що працюють у країнах за межами Європи.
  • «З точки зору ЄС, материнські компанії ЄС, які зберігають вплив на бізнес-операції своїх закордонних дочірніх компаній, можуть нести відповідальність за операції, що здійснюються цими дочірніми компаніями», – сказав Домбровскіс.
  • Віцепрезидент Єврокомісії визнав, що санкції проти Росії могли б працювати ще ефективніше.
  • Домбровскіс додав, що з низки причин короткостроковий вплив санкцій виявився менш вираженим, ніж очікувалося, однак вони все ж призвели до збільшення витрат для російської економіки.
  • Він визнав, що в цілому Росія порівняно швидко зуміла налагодити нові торгові шляхи. Зокрема, РФ збільшила торгівлю з країнами, які не вводять санкції, такими як Китай, Індія, деякі країни Близького Сходу та деякі інші.

Контекст

Попередній 13-й пакет індивідуальних та економічних санкцій Рада Європейського Союзу затвердила до других роковин від дня повномасштабного вторгнення Росії до України.

Пакетом запроваджувались обмежувальні заходи щодо ще 106 фізичних і 88 юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні