Категорія
Найбагатші
Дата

Чи працюють санкції проти Росії? Рейтинг мільярдерів від Forbes доводить, що не зовсім: 37 з 55 підсанкційних російських олігархів минулоріч наростили статки. Хто ще збагатився на війні в Україні?

Владислав Свіблов, Володимир Мельников та Іван Таврін /Forbes

Зліва направо: Владислав Свіблов, Володимир Мельников та Іван Таврін Фото Forbes

Російська війна в Україні стимулювала статки низки чинних мільярдерів і створила майже два десятки нових. Загалом у рейтинг Forbes «Мільярдери світу» 2024 року потрапили 120 росіян, яким на руку зіграли як вихід західних компаній з Росії, так і безперервні обстріли українських міст

Поки російська воєнна машина знищує Україну та вбиває українців, дехто безпосередньо чи опосередковано стає багатшим завдяки війні. Очолюють список «переможців» війни Росії проти України підсанкційні російські олігархи. Згідно зі звітом російських розслідувачів видання «Проект» у липні 2023-го, 81 російський магнат, серед яких 63 учасники цьогорічного рейтингу Forbes «Мільярдери світу», працював на російський військово-промисловий комплекс (ВПК). У період між 2014-м і 2023-м ця група виграла державних контрактів із російським Міноборони на майже $3 млрд.

Ці мільярдери, які обслуговують армію Росії, постачають метали для виробництва ракет, винищувачів і гвинтівок, доставляють пальне військовим і хімічні сполуки для вибухових пристроїв й боєприпасів. Ще є ті, хто пропонують цифрову інфраструктуру, яка дає змогу військовослужбовцям РФ залишатися на звʼязку, або керують бізнесом і будівництвом нерухомості на окупованих територіях України. 

Нині у списку найбагатших людей за версією Forbes рекордна кількість росіян – 120, порівняно з 105 у 2023-му. Новачків із Росії цього року виявилося 19. Загальні статки всіх російських мільярдерів наразі становлять $537 млрд, що на 13% більше, ніж минулого року. 

55 із усіх російських мільярдерів, включно з найбагатшим росіянином Вагітом Алекперовим, – під санкціями США, Великої Британії чи Євросоюзу. 37 із них за минулий рік збільшили власний капітал. Лише 24 мільярдери-росіяни збідніли у 2023-му, серед них лише девʼять підсанкційних.

Принаймні 11 російських мільярдерів частково завдячують своїм збагаченням виходу західних компаній з Росії. Одним із таких став новачок рейтингу Іван Таврін, чия Kismet Capital Group купила російські активи міжнародного гіганта споживчих товарів Henkel у квітні 2023 року. Обійшлися вони Тавріну у понад $660 млн, що принаймні на 50% менше за їхню ринкову вартість. 

Такий розпродаж став можливий завдяки указу Володимира Путіна у грудні 2022-го, який зобовʼязує іноземні компанії, які йдуть з Росії, розпродавати свої активи зі знижкою мінімум 50%. Таврін, «один з найбільших ділків Росії під час війни», як його назвали в Штатах, потрапив під американські санкції у грудні.

Магнат ритейлу Владімір Мельніков і його модний бренд Gloria Jeans збагатилися завдяки тому, що росіяни змушені були перейти на місцеві бренди за відсутності іноземних.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні