Категорія
Новини
Дата

Українці викурили торік близько 7 млрд контрафактних сигарет. Тіньовий тютюновий ринок суттєво зріс

Минулого року частка нелегального ринку сигарет зросла до рекордного рівня – 20% від загальних обсягів. Загалом українці спожили близько 7 млрд сигарет з «чорного» ринку, а бюджет недоотримав мільярди гривень, ідеться у матеріалі Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з підрахунками Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ), при споживанні у 34,6 млрд сигарет за 2022 рік в Україні офіційно виробили та імпортували 27,5 млрд сигарет. Тіньовий сегмент – 6,97 млрд сигарет.  
  • Оцінки Kantar ще більші – 7,8 млрд контрафактних сигарет спожили українці минулого року. У підсумку бюджет втратив 19,1 млрд грн надходжень через несплачені акцизи.
  • Як визначили дослідники Kantar, найбільше на чорному ринку сигарет, маркованих для продажу у магазинах безмитної торгівлі Duty Free або призначених для експорту – 11,7% з усього ринку і понад половина контрафакту. Далі йдуть підроблена продукція (6,6% ринку) та контрабанда (1,6%).

Контекст

У 2021 році, за даними Pro-Consulting, обсяг тютюнового ринку становив 37 млрд грн. Найбільшими гравцями його легального сегмента були – Philip Morris з часткою понад 28% та «Бритіш Американ Тобакко Україна» (ВАТ) – 24%, підрахували у центрі громадського представництва «Життя». В українського виробника – Винниківської тютюнової фабрики – частка становила 8%.

Винниківська тютюнова фабрика, яка знаходиться біля Львова, намагалася посісти місце транснаціоналів. Підприємство входить до Marvel international tobacco Group, що належить депутату Львівської облради Григорію Козловському та його партнеру – львівському бізнесмену Олександру Свіщову. У 2020-му, за даними YouControl, виторг фабрики склав 1,2 млрд грн.

Згідно із новим дослідженням Kantar, яке лягло в основу матеріалів, опублікованих парламентською ТСК, «Винниківська тютюнова фабрика» є найбільшим виробником нелегальної тютюнової продукції. У 2022 році 64% всієї нелегальної продукції, маркованої надписом duty free або призначеної для експорту, припадало саме на цю львівську фабрику. «Винниківська тютюнова фабрика» також фігурує і серед переліку підприємств, які, ймовірно, ухиляються від оподаткування, загалом до списку з низьким показником сплачених податків потрапили вісім компаній.

Фабрику і раніше звинувачували у тому, що вона недоплачувала акцизи, продаючи на внутрішньому ринку сигарети, призначені для duty free. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні