Ілюстрація Firefly Aerospace/firefly.com
Категорія
Новини
Дата

Чому ракета компанії Firefly Aerospace українця Макса Полякова вибухнула під час запуску

Ілюстрація Firefly Aerospace/firefly.com

Компанія Firefly Aerospace українського підприємця Макса Полякова запустила ракету Alpha. Однак місію перервали: ракета вибухнула до виходу в космос. Чи можна це вважати успіхом та що тепер чекає на компанію

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Запуск на орбіту ракети Alpha відбувся о 4:49 ранку за київським часом з бази Ванденберг Космічних сил США, штат Каліфорнія. Через 2,18 хвилини ракета досягла надзвукової швидкості, але вибухнула ще через 11 секунд, до поділу ступенів. Разом з ракетою втрачено понад 92 кг нетехнічного і технічного вантажу, яке Alpha повинна була вивести на навколоземну орбіту. Нетехнічний вантаж включав дитячі малюнки, повідомлення від дітей в педіатричних лікарнях і фотографії попередніх космічних польотів; технічний вантаж включав науково-дослідницьке обладнання, в тому числі апарат для збору космічного сміття і малий супутник.

Що стало причиною вибуху? На першому етапі підйому Alpha сталася аномалія, яка привела до втрати носія, повідомила Firefly Aerospace. Сам вибух ракети Alpha був контрольованим, зауважила Forbes пресслужба Firefly Aerospace. «Політ був припинений командою Space Launch Delta 30 Бази Космічних сил Ванденберг після фіксації відхилення в траєкторії польоту», – каже пресслужба. Більше деталей вона не надала.

Частина фрагментів ракети впала на населені території, стверджує користувач Twitter Майк Ванцонг. Наразі невідомо, що стало причиною відхилення від курсу. Firefly Aerospace обіцяє провести детальне розслідування разом з представниками Федерального авіаційного управління США і Бази Космічних сил США Ванденберг. «Ми використаємо отримані під час тестового польоту дані і врахуємо їх під час запуску наступних місій», – каже пресслужба Firefly.

Alpha розрахована на підйом вантажу вагою до 1000 кг на низьку навколоземну орбіту (висота 200 км); на сонячно-синхронну орбіту (SSO), яка знаходиться на висоті 500 км, ракета може підняти 630 кг. В майбутньому головне призначення ракети – комерційні запуски малих супутників. Один запуск багаторазової ракети-носія Alpha коштує приблизно $15 млн. Конкурентами Firefly Aerospace в сфері легких ракет-носіїв є зокрема Virgin Launcher One, Vega і Rocket Lab.

Успіх попри втрату ракети

Хоча вивести вантаж на орбіту не вдалося, Firefly Aerospace вважають запуск успішним. Чому? По-перше, ракета з першої спроби подолала кілька найважливіших етапів: відірвалася від землі, досягла надзвукової швидкості, витримала максимальний тиск (Max Q). Це був тестовий політ, основне завдання якого – зібрати дані для подальших запусків. На етапі створення першого льотного зразка ракети-носія тестують кожну ступінь окремо, тому тестовий політ – це перша інтеграція всієї ракети, каже пресслужба.

Ще одна причина позитивного відношення до цього запуску — жодна компанія в світі не змогла успішно запустити ракету з першої спроби. Для порівняння: перші три ракети компанії SpaceX Ілона Маска вибухнули на старті чи після відриву від землі. Перша ракета Virgin Galactic LauncherOne вибухнула відразу після відділення від літака в травні 2020 року. Лише наступна спроба — в січні 2021 року — була успішною. Минулого тижня втретє за рік невдача також спіткала американську компанію Astra Space. Її легка ракета Rocket 3 через відмову на старті одного з пʼяти двигунів першого ступеня почала злітати по горизонтальній траєкторії. Політ вдалося стабілізувати, але місію довелося перервати.

Політ Firefly дійсно успішний, але не настільки, що інвестори побіжать вкладати кошти, каже аналітик ринку космічних послуг Павло Красномовець. «Так би сталося, якби ракета не вибухнула. Компанія проходить через проміжковий етап, коли ще не можна сказати, що вона успішна. Вона стане такою лише після того, як запускатиме комерційні вантажі не один раз на рік», – каже він. Раніше Firefly заявляла про плани виконувати по два запуски в місяць. Компанія вже має ряд домовленостей щодо запусків. Ще наприкінці 2020 року Firefly підписала контракт на чотири запуски з Adaptive Launch Solutions. Також у неї є контракт NASA на запуск малих супутників на загальну суму $9,8 млн і контракт на $93 млн на доставку обладнання NASA в рамках програми CLPS.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні