Микола Лагун, колишній власник «Дельта Банку». /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Розслідування на мільярд. Печерський суд відправив Миколу Лагуна під домашній арешт у справі про крах «Дельта Банку»

1 хв читання

Микола Лагун, колишній власник «Дельта Банку». Фото з особистого архіву

Колишній власник «Дельта Банку» Микола Лагун, 48, почав ранок понеділка 11 жовтня із розмови з правоохоронцями. Вони приїхали до його заміського будинку, щоб повідомити про підозру в розтраті коштів банку, який збанкрутував майже сім років тому

Два дні потому, 13 жовтня, Печерський суд Києва відправив Лагуна під цілодобовий домашній арешт у справі про розтрату 1 млрд грн «Дельта Банку» перед його банкрутством в 2015 році, повідомили Forbes два екс топмереджери банку і один із юристів, які брали участь в судовому процесі.

Про підозри також повідомили голові ради директорів банку Олені Поповій, двом її заступникам, а також директору однієї із повʼязаних з «Дельтою» фінансових компаній. Усі вони отримали нічний домашній арешт.

Крах «Дельти» — найбільше в історії України банківське банкрутство, якщо не враховувати врятований державою ПриватБанк. Замість Лагуна з кредиторами «Дельти» розраховується Фонд гарантування вкладів. Вимоги кредиторів на 36 млрд грн залишились непогашеними. Після падіння «Дельти» Лагун виїхав з України, повернувшись тільки в березні 2020-го.

До банкрутства «Дельта», як передбачається, кредитувала підконтрольні Лагуну компанії, у тому числі під заставу земельних ділянок із завищеною в сотні разів вартістю. Через це банк втратив понад $76,5 млн, повідомила Forbes пресслужба Фонду гарантування вкладів.

В рамках розслідування банкрутства банку було проведено 14 обшуків, також заарештувані активи Лагуна на 790 млн грн і дві сотні земельних ділянок у Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Лагуну загрожує від 7 до 12 років вʼязниці з конфіскацією майна.

Також під арештом — $1 млн на рахунку Попової в неназваному швейцарському банку.

Один з епізодів розслідування стосується продажу «Дельтою» кредиту на 42 млн грн за 4,2 млн грн або з дисконтом 90%. Однак банк, за словами генпрокурора Ірини Венедиктової, взагалі не отримав ніяких грошей, лише відкоригувавши дані у системі обліку. Покупцем, за словами Венедиктової, стала повʼязана з Лагуном компанія. Її директор на той час працював у «Дельта Банку». Йдеться про компанію «Іпотека-Кредит», кажуть два ексменеджера «Дельта Банку», які попросили не згадувати їхніх імен у цій статті.

Лагун, за даними системи YouControl, заснував «Іпотеку-Кредит» у травні 2007 року. Вона фігурує в реєстрі судових рішень як покупець кредиту «Дельти», про який говорить Генпрокуратура. Банк продав кредит у вересні 2014 року, коли Національний банк уже встановив для нього ряд обмежень через проблеми з ліквідністю.

У день введення в банк тимчасової адміністрації, 2 березня 2015 року, компанія «Іпотека-Кредит» перепродала кредит іншій компанії — «Авістар».

У 2016 році «Дельта Банк» вже під управлінням Фонду гарантування вкладів подав позов проти «Іпотека-Кредит» та «Авістар», вимагаючи визнати угоди недійсними. Розгляд дійшов до Верховного суду, який прийняв рішення на користь компанії «Авістар». Після цього Фонд звернувся до правоохоронців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні