Категорія
Новини
Дата

Райффайзен Банк виключили з програми «5-7-9%» через санкції проти «сестринської» компанії в Росії

Український Райффайзен Банк з австрійської групи Raiffeisen Bank International втратив можливість видавати кредити у межах держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%» через санкції РНБО проти російської компанії з цієї групи. Нацбанк хоче повернути «Райф» до «5-7-9%», йдеться у редакційному матеріалі Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У березні Кабмін вніс зміни до постанови, що регулює програму «Доступні кредити 5-7-9%», заборонивши брати участь у ній банкам, проти яких є санкції, або якщо санкції є проти пов’язаних осіб. Через це з програми вибули усі банки з іноземним капіталом, які досі працюють і в Україні, і в РФ. 
  • У травні уряд виправив ситуацію, уточнивши, що заборона розповсюджується лише на персональні санкції, а не на секторальні. Завдяки цьому у «5-7-9%» повернулися всі банки з іноземним капіталом, окрім Райффайзен Банку. 
  • Ще в січні РНБО запровадила персональні санкції проти російської компанії «Райффайзен-Лізинг», яка на 100% належить російському Райффайзен Банку. Як і український «Райф», усі вони входять до материнської групи RBI. Це й стало причиною фактичного виключення українського банку з програми «5-7-9%». Формально «Райф» бере у ній участь, але обслуговує лише старі кредити, а нові угоди укладати не може. 
  • Виключення Райффайзен Банку з програми створює передумови для надмірної та небажаної концентрації ризиків на рівні державних банків, заявив голова Нацбанку Андрій Пишний. Критерії для участі у цій держпрограмі треба допрацювати, аби держава могла підбирати надійних партнерів, вважає очільник НБУ.  
  • «Український Райффайзен Банк – важливий учасник банківського ринку. Його капітал і потенціал повинні максимально працювати в інтересах України», – підсумував Пишний. 

Контекст

Райффайзен Банк донедавна посідав друге місце за обсягом виданих кредитів у межах «5-7-9%». Першим іде ПриватБанк з 38,3 млрд грн, у «Райфа» – 25,2 млрд грн. Декілька тижнів тому його обійшов державний Ощадбанк – 25,7 млрд грн.

Докладніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні