Категорія
Новини
Дата

Райффайзен Банк виключили з програми «5-7-9%» через санкції проти «сестринської» компанії в Росії

1 хв читання

Український Райффайзен Банк з австрійської групи Raiffeisen Bank International втратив можливість видавати кредити у межах держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%» через санкції РНБО проти російської компанії з цієї групи. Нацбанк хоче повернути «Райф» до «5-7-9%», йдеться у редакційному матеріалі Forbes.

Ключові факти

  • У березні Кабмін вніс зміни до постанови, що регулює програму «Доступні кредити 5-7-9%», заборонивши брати участь у ній банкам, проти яких є санкції, або якщо санкції є проти пов’язаних осіб. Через це з програми вибули усі банки з іноземним капіталом, які досі працюють і в Україні, і в РФ. 
  • У травні уряд виправив ситуацію, уточнивши, що заборона розповсюджується лише на персональні санкції, а не на секторальні. Завдяки цьому у «5-7-9%» повернулися всі банки з іноземним капіталом, окрім Райффайзен Банку. 
  • Ще в січні РНБО запровадила персональні санкції проти російської компанії «Райффайзен-Лізинг», яка на 100% належить російському Райффайзен Банку. Як і український «Райф», усі вони входять до материнської групи RBI. Це й стало причиною фактичного виключення українського банку з програми «5-7-9%». Формально «Райф» бере у ній участь, але обслуговує лише старі кредити, а нові угоди укладати не може. 
  • Виключення Райффайзен Банку з програми створює передумови для надмірної та небажаної концентрації ризиків на рівні державних банків, заявив голова Нацбанку Андрій Пишний. Критерії для участі у цій держпрограмі треба допрацювати, аби держава могла підбирати надійних партнерів, вважає очільник НБУ.  
  • «Український Райффайзен Банк – важливий учасник банківського ринку. Його капітал і потенціал повинні максимально працювати в інтересах України», – підсумував Пишний. 

Контекст

Райффайзен Банк донедавна посідав друге місце за обсягом виданих кредитів у межах «5-7-9%». Першим іде ПриватБанк з 38,3 млрд грн, у «Райфа» – 25,2 млрд грн. Декілька тижнів тому його обійшов державний Ощадбанк – 25,7 млрд грн.

Докладніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні