Категорія
Новини
Дата

Регулятор спростив процедуру встановлення генеруючих установок. Що зміниться

1 хв читання

Регулятор спростив та пришвидшив процедуру надання відступів від виконання окремих вимог Кодексу систем передачі до генеруючих установок на період воєнного стану. Відповідні зміни до постанови НКРЕКП №352 від 26 березня 2022 року були внесені на засіданні 27 серпня, повідомила Нацкомісії.

Україна намагається збільшити до зими кількість генеруючих потужностей для покриття дефіциту електроенергії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Це рішення має спростити та пришвидшити процедуру встановлення газотурбінних, газопоршневих, когенераційних та інших генеруючих установок як нових, так і таких, що були у використанні.
  • Регулятор зазначив, що рішення є важливими та актуальними з огляду на необхідність збільшення у стислі строки кількості доступних генеруючих потужностей для покриття дефіциту потужності в енергетичній системі України.

Які зміни передбачаються 

  1. Скорочення термінів опрацювання запиту на звільнення як операторами систем, так і НКРЕКП;
  2. Зняття вимог проведення аналізу витрат та вигод;
  3. Надання відступів за результатами спільних консультацій НКРЕКП, Держенергонагляду, оператора системи передачі (ОСП), операторів систем розподілу (ОСР) та власника (користувача) генеруючої одиниці.
  • Звільнення від виконання окремих вимог Кодексу системи передачі надаватиметься на певний визначений термін, протягом якого власник (користувач) генеруючої одиниці зобов’язаний привести електроустановку у відповідність до вимог Кодексу та поінформувати про це НКРЕКП, ОСП та ОСР, до електричних мереж якого приєднана електроустановка, з наданням підтверджуючих документів.

Контекст

Наслідки втрат генерації електроенергії через російські обстріли Україна долає різними шляхами, зокрема: імпортом електроенергії з європейських країн, погодинними відключеннями світла для економії, а також розвитком розподіленої генерації, щоб зменшити залежність від великих електростанцій, які обстрілюють росіяни. 18 червня уряд розширив кредитну програму «5-7-9%»: підприємці отримали можливість взяти кредит до 150 млн грн на газові генераційні установки.

Наскільки довго та дорого встановлювати газові мініелектростанції та чи вистачить на всіх обладнання, читайте у статті «Врятувати українську енергетику. Бізнес і державні компанії роблять ставку на газові електростанції».

У червні президент Володимир Зеленський на церемонії відкриття Конференції з відновлення в Берліні заявив, що у 2024 році в Україні буде побудовано 1 ГВт газової маневреної генерації та ще 4 ГВт у найближчі роки.

До кінця 2024 року в Україні навряд чи встигнуть побудувати 1 ГВт нової генерації, як на початку червня анонсував президент Зеленський, заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк у інтерв’ю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд