Категорія
Новини
Дата

Revolut веде переговори про інвестиції. Оцінка компанії може вирости майже в чотири рази, до $20 млрд

Фінтех-стартап Revolut, заснований росіянином Миколою Сторонським і українцем Владом Яценком, провів попередні переговори з інвесторами про залучення коштів. Компанію можуть оцінити приблизно в $20 млрд, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У попередньому раунді фінансування в 2020 році Revolut оцінили в $5,5 млрд. Тоді компанія залучила $500 млн.
  • Нова оцінка зробить Revolut найдорожчим стартапом у Великій Британії, перевершивши оцінку Checkout.com в $15 млрд.
  • За підсумком 2020 року, Revolut збільшив дохід у порівнянні з 2019-м на 57%, до $361 млн, пише TechCrunch.
  • Основну частину доходу компанія отримала від транзакцій за платіжними картками. 2020 року такі операції принесли $131 млн. Щоразу, коли клієнт Revolut здійснює покупку по карті, Visa або Mastercard повертає сервісу частину комісії.
  • Операції з валютами принесли Revolut $111 млн. Дохід від підписок, таких як Revolut Plus, Revolut Premium і Revolut Metal, склав $104 млн.
  • Велика Британія залишається для Revolut найбільшим ринком – 88,4% доходу в 2020 році. Європейська економічна зона без Великої Британії становила 10,2% доходу. Ринки США, Японії, Австралії та інших країн були незначними.
  • При цьому $54 млн доходу принесли операції з криптовалютою, які компанія тримає на своєму балансі.
  • Водночас Revolut повідомила про операційні збитки. У першому кварталі минулого року вони склали $76 млн. За рік загальна сума операційних збитків досягла $277 млн, що вдвічі більше порівняно з показниками попереднього року.
  • Основною причиною збитків стало швидке розширення, яке призвело до зростання витрат на персонал. Зі штатом у понад 2200 співробітників Revolut витратила $367 млн ​на адміністративні витрати.

Контекст

Найближчий конкурент Revolut у Європі – шведський фінтех-стартап Klarna, який надає можливість купити товар у розстрочку, цього місяця залучив $639 млн інвестицій. Компанію оцінили в понад $45,6 млрд. Це збільшило оцінку у понад чотири рази менше ніж за рік. 

Довідка

Британську компанію Revolut запустили 2015 року росіянин Микола Сторонський і українець Влад Яценко. Сервіс дає змогу переказувати гроші за кордон і конвертувати валюти без комісій, брати кредити, відкривати рахунки компаній, торгувати криптовалютами, купувати страховку тощо. Revolut не має відділень, тому всі операції з картами проходять в однойменному застосунку на смартфоні.

2018 року Revolut отримав ліцензію Банку Литви, яка дає право працювати в усіх країнах ЄС. Також торік Revolut зайшов на ринок США. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні